Українські виробники харчових продуктів почали серйозніше ставитись до виробництва. Дедалі більше почали дотримуватись маркування, ГОСТів та не використовують сою. Про це розповідає Ніна Кальдій, керівник відділу тестування в центрі експертиз "Тест".
"Не вживати продуктів, які продають магазинах, неможливо. Де тоді брати молоко і м'ясо? Скажете, що в бабушок на ринку. Ми перевіряли декілька раз - і в їхніх продуктах є проблеми з мікробіологією. Здорові продукти, необроблені пестицидами і без всяких добавок, можна виростити хіба що самому. Я б радила готувати здорову їжу вдома. Бо людина сама собі консервантів не накидає. Вдома можна приготувати йогурти, сир, спекти хліб. А от домішки, які містять майонез, кетчуп та різні соуси, виявляється не настільки шкідливі.
По-перше, не всі майонези із консервантами. "Чумак" та "Олком" їх не містять. Спеціальні згущувачі, лимонна та аскорбінова кислота - також нестрашно. Правда, їх неможна їсти людям, які мають проблеми з кислотністю. Мене найбільше лякає велика калорійність майонезу. 70% жиру — це вже майже масло".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Висока жорсткість води призводить до сечокам'яної хвороби
Щодо продуктів довготривалого зберігання, то більшість з них виготовляють без консервантів.
"Ми перевіряли кілька разів молоко і консервантів не виявили. Але щоб його зберігати півроку, молоко проходить таку термічну обробку, що там не залишається ні живих ні неживих бактерій. Те саме по йогуртах. Живий йогурт у холодильнику може зберігатись не довше двох тижнів. Також у молочні продукти, масло, згущенку, сметану, замість молочного жиру додають рослинний. Він абсолютно нічим для організму некорисний".
Центр постійно тестує ковбасні вироби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їжа з жерстяних банок небезпечна для жіночого здоров'я
"Усе не настільки жахливо, як кажуть люди. Найбільш якісна дорога ковбаса. Правда, в ній багато жиру, але вона повністю відповідає всім ГОСТам. Сої і ГМО в ковбасі не знаходили.
Нітрат натрію, який придає ковбасі червоного кольору, в продукт додавали завжди. І при Радянському Союзі також. Інакше вона буде сірого кольору. Інша ситуація з напівфабрикатами. Пельмені і котлети містять 70-80% сої. Хоча на етикетці зазначено зовсім інше".
А от у дитяче харчування часто додають ароматизатори та синтетичні барвники.
"Також не знаходимо всіх вітамінів, які зазначені на упаковці. А щодо ароматизаторів, то якось ми перевіряли абрикосове варення і знайшли там абрикосовий ароматизатор. Не розумію для чого. Варення і так виділяє хороший аромат. І окрім цукру туди додавати нічого не треба".
Коментарі