Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2011 07:15

Висока жорсткість води призводить до сечокам'яної хвороби

Автор: фото з сайта www.mygazeta.com
  Тривале вживання води з підвищеним умістом заліза, крім захворювань печінки, крові й алергійних реакцій, збільшує ризик інфарктів
Тривале вживання води з підвищеним умістом заліза, крім захворювань печінки, крові й алергійних реакцій, збільшує ризик інфарктів

— У мене багато знайомих мають проблеми з нирками, та й у мене восени й зимою вони дають про себе знати. Лікар сказав, що то через воду, яку ми п'ємо, — розказує черкасець 33-річний Іван Олексієнко.

Основний недолік питної води — надмірна жорсткість, тобто надлишок солей кальцію та магнію, гідрокарбонатів, сульфатів і заліза. Якщо постійно пити таку воду, є ризик утворення каміння в нирках та жовчному міхурі.

— Висока жорсткість води призводить до сечокам'яної хвороби. Солі порушують усмоктування жирів унаслідок їх омилення й утворення в кишечнику нерозчинних кальцієво-магнієвих мил. При цьому обмежується надходження в організм людини поліненасичених жирних кислот, жиророзчинних вітамінів, деяких мікроелементів. Зокрема, вода із жорсткістю понад 10 міліграм-еквівалентів на літр підвищує ризик захворювання на ендемічний зоб. Вода з високою жорсткістю сприяє розвитку дерматиту, — говорить Наталія Видра, завідувачка відділу комунальної гігієни Черкаської обласної санітарно-епідеміологічної станції.

Тривале вживання води з підвищеним умістом заліза, крім захворювань печінки, крові й алергійних реакцій, збільшує ризик інфарктів, негативно впливає на репродуктивну функцію організму. Залізо погано виводиться з організму, має канцерогенний вплив, порушує роботу мозку. Підвищений вміст марганцю сприяє розвитку анемії, порушенню функціонального стану центральної нервової системи. Надлишок свинцю може спровокувати "стрибки" тиску, а надлишок хлору в сполуках з іншими органічними речовинами утворює канцерогени, що призводять до ракових пухлин.

— Хлорування води залишається одним з основних способів захисту від шкідливих бактерій. Без цього обійтися неможливо. Але ще 10 років тому американці, що приїздили до нас із місією "Ґрінпісу", говорили про те, що хлоропохідні речовини в питній воді призводять до фемінізації слов'янських чоловіків, — каже Геннадій Столяренко, професор, доктор технічних наук, викладач Черкаського державного технологічного університету.

— Надлишок хлору у воді, за даними американських дослідників, викликає проблеми із зачаттям та невиношуванням вагітності в жінок, — додає сексопатолог Андрій Кисельов.

У криницях вода нерідко забруднена органічними речовинами та мікроорганізмами, які потрапляють туди із вигрібних ям, гноярок, ззовні, якщо криниця не обладнана заслінкою на цямрині. Забруднена вода здатна спричиняти не лише розлади травлення, а й інфекційні захворювання.

— Нерідко в криницях області знаходять забагато нітратів, які викликають серйозні розлади здоров'я через метгемоглобінемію, коли гемоглобін у крові людини втрачає здатність переносити до тканин кисень, — пояснює Валерій Терещенко, завідувач токсикологічної лабораторії Черкаської обласної СЕС.

 

Хвороби, які спричинює неякісна вода

— захворювання кишково-шлункового тракту;

— камінці та пісок у нирках і жовчному міхурі;

— зубний камінь;

— йододефіцит

 

Зараз ви читаєте новину «Висока жорсткість води призводить до сечокам'яної хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути