пʼятниця, 24 вересня 2010 12:12

Ціни на яловичину досягли максимуму за останні 10 років

Ціни на яловичину досягли максимуму за останні 10 років
У другій половині вересня ціни на м"ясо збільшилися на 3-5 грн за кг залежно від регіону і виду м"яса.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомила виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська.

За її словами, таке зростання обумовлене насамперед подорожчанням худоби в живій вазі, що пов"язане з використанням для відгодівлі фуражу, придбаного вже за вищими цінами, ніж двома-трьома місяцями раніше.

Яловичина подорожчала великою мірою через скорочення поголів"я худоби і пропозиції на забій, а також відсутністю конкуренції з боку імпортерів.

За даними моніторингу ринку м"яса і м"ясопродуктів за биків понад 400 кг нині платять 14,5-15 грн/кг, тоді як на початок вересня ціни не перевищували 13 грн/кг.

Оптова ціна яловичини вищого сорту зросла у середньому до 47 грн/кг з 42 грн/кг на початку місяця.

"Імпорт яловичини нам не допоможе. Бо у більшості країн світу вона дорожча. Має бути державна підтримка. До 2007 року селянам доплачували 3,9 гривні за кіло м"ясо при реалізації на забій. З початку кризи її скоротили до двох гривень, а цьогоріч – до гривні. На наступний рік і цього не буде. Буде подальше вирізання худоби, а ціни зростуть ще більше", , - продовжила невтішний прогноз Святківська.

За словами експерта, нині внутрішні ціни на напівтуші майже такі ж, як у Європі, де м"ясо на кістці коштує біля 3 євро. Але при імпорті додаються транспортні витрати і ПДВ.

"Зріст цін на яловичину призведе до того, що її стане вигідно завозити. Можливо, тоді наші тваринники почнуть відновлювати поголів"я худоби".

Менш помітно змінилися ціни на ринку свинини, чому сприяв імпорт напівтуш з Європи за ціною 23-24 грн/кг, аналогічна українська свинина досягає в ціні 33 грн./кг.

"Імпортна сировина дозволила припинити зростання цін на українську свинину, - зауважила Святківська. - Але збільшення виробничої собівартості призведе до зростання цін і зниження темпів зростання поголів"я свиней".

Раніше Gazeta.ua повідомляла про зростання цін на яйця. При цьому в Мінагрополітики розповідають про їх вартість 6,23 грн за десяток.

Також прогнозують ріст ціни твердого сиру до 100 грн за кг у жовтні поточного року.
Зараз ви читаєте новину «Ціни на яловичину досягли максимуму за останні 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути