Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2010 20:45

Юнацький алкоголізм назавжди псує кістки

Юнацький алкоголізм назавжди псує кістки

Регулярне вживання алкоголю в юності призводить до збільшення ризику остеопорозу і переломів кісток у більш зрілому віці, вважають вчені з Університету Лойоли в США. Дослідники з"ясували, що алкоголь викликає порушення в сотнях генів, що беруть участь у формуванні кісток у тварин. І вважають, що те ж саме загрожує і людині.

Кісткова маса втрачається протягом усього дорослого життя внаслідок процесів старіння організму. Але будь-який чинник, який заважає побудові кісткової маси, в підліткові роки здатний збільшити ризик розвитку остеопорозу і переломів у літньому віці.

Після серії експериментів на молодих щурах дослідники виявили, що щоденний вплив алкоголю призводить до зміни формування кісткової маси. Тваринам давали порцію алкоголю, еквівалентну приблизно п'яти порціям алкоголю для людини, або п'яти пляшкам пива об'ємом 0,33 літра.

У щурят, які пили, кісткової тканини зросло на 15 відсотків менше, ніж у їхніх однолітків з контрольної групи, яким давали пити тільки фізрозчин.

Крім того, вчені перевірили, як алкоголь впливає на гени. З'ясувалося, що близько 300 генів, які відповідають за формування кісток, постраждали у щурят в результаті запоїв і ще 180 генів - через хронічне вживання алкоголю.

Порушення роботи генів виявилося дуже довговічним. У піддослідних тварин ця функція не відновилася і через місяць повної тверезості - еквіваленту трьох років життя для людини.

Takzdorovo

Зараз ви читаєте новину «Юнацький алкоголізм назавжди псує кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути