Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2010 18:04

Мера Немирова звинувачують у хабарництві

Автор: фото: Марк ЖУРАВЕЛЬ
  Віктор Качур став мером Немирова 2006 року. До того був головою правління товариства ”Автобусний парк” у Вінниці
Віктор Качур став мером Немирова 2006 року. До того був головою правління товариства ”Автобусний парк” у Вінниці

Працівники управління з боротьби з економічною злочинністю Вінницької області 24 червня затримали 44-річного Віктора Качура, мера міста Немирів.

— Уся мерія була паралізована, — згадують працівники міськради. — Повно міліції, спецназівці з автоматами — як в американських бойовиках. Нікого не випускали, заставили виключити телефони. Ми не знали, що робиться: чи рейдерська атака, чи терористичний акт. Коли узнали, що так мера брали, — розсміялися.

Мера звинуватили у хабарництві. Мовляв, отримав 1,85 млн грн від директора товариства за виділення в оренду 1,5 га землі з подальшим викупом. Із робочого місця відвезли до ізолятора.

Місцеві звинуваченням здебільшого не вірять:

— Це смішно! Не можуть у райцентрі такий хабар давати, ще й за оренду. Його взяли якраз після звіту перед жителями. Він заасфальтував майже всі дороги, освітлив вулиці. Не дав приватизувати інтернат, випускав правдиву безкоштовну газету. Критикував компанію "Немірофф" за розбиті дороги, за неповагу до працівників. Бо вони спонсорують міжнародні шоу, а свої працівники — як раби, їм платять по 1200 гривень. Качур єдиний боровся за знесення малого ринку, там досі безлад діється. Людям та машинам ні пройти та не проїхати. Усе це підстава.

Підтримує мера і голова ради директорів товариства "Агромаш" Геннадій Хаджинов. Представник цього підприємства теж був у кабінеті під час затримання.

Це смішно! Не можуть у райцентрі такий хабар давати

— Там було п"ятеро. Мій представник мав отримати гроші від підприємця Андрія Аверчука, якому ми продали один із наших цехів. Але той Аверчук щось довго крутив із документами і грошима. Ніяк не розраховувався. Я запідозрив щось нечисте, попросив Качура бути присутнім, бо сам був у Білорусі. Качур — мій давній товариш. Кабінет нотаріуса у приміщенні міськради. Коли почали перераховувати гроші, Віктор Миколайович зайшов у кабінет, потиснув усім руки, тому фарба від мічених купюр і лишилася на пальцях.

Дехто з немирівчан погоджується зі звинуваченнями.

— Його головування логічно завершилося, — каже тутешній Віктор. Просить не називати прізвища. — Хіба ж він тільки цю землю продав? А участки на кладовищі під забудову? Григорію Панчуку, який виступив проти цього, погрожував кримінальною справою. А продаж торгових точок за 30 тисяч доларів без оформлення документів? Якось підприємці принесли йому план-схему перебудови ринку, щоб були і стоянки, і місця. Так він із кулаками кинувся. Це наркоту можна підкинути, а хабар мають спочатку вимагати.

— У мера назбиралося багато гріхів, — додає Юрій Мельник із Вінницької облдержадміністрації. — Міських голів обирає народ, вони нікому не підпорядковуються. Самі собі хазяї, творять, що хотять. Місцеві підприємці не раз зверталися в область з  приводу ринку в Немирові. Ми мера викликали, вирішували проблеми. Я радію, що наші правоохоронні органи нарешті спіймали крупного злочинця.

Віктор Качур родом із села Човновиця Оратівського району, його батьки працювали у колгоспі. Закінчив Немирівський будівельний технікум, Полтавський інженерно-будівельний інститут, має фах інженера-будівельника. До обрання мером був головою правління товариства "Вінницький автобусний парк".

Зараз ви читаєте новину «Мера Немирова звинувачують у хабарництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути