понеділок, 14 червня 2010 14:26

Культурні діячі просять Януковича захистити український дубляж

Культурні діячі просять Януковича захистити український дубляж

Українські актори, письменники і музиканти оприлюднили відкрите звернення до Президента Віктора Януковича із закликом не допустити знищення українського дубляжу, оскільки він став справжнім інтелектуальним досягненням, а крім того є школою для молодих акторів та істотним джерелом додаткового заробітку.

Зокрема, в листі наголошується, що сьогодні "проводяться абсурдні дії з відміни дубляжу, розпочата масова кампанія з його дискредитації, причому наводяться абсолютно надумані факти про нібито зменшення кількості глядачів і закриття кінотеатрів".

Автори звернення наводять дані, згідно з якими після рішення Конституційного Суду про обов'язковість перекладу іноземних фільмів на українську мову в кінотеатрах спостерігалося постійне зростання кількості глядачів. Так, в 2009 році кількість глядачів порівняно з попереднім роком зросла на 15%, а з початку цього року - на 19%.

"Безпідставними є також твердження про порушення конституційних прав російськомовних громадян. Адже фільми російського виробництва, які демонструються з оригінальним звуковим супроводом російською мовою, займають не менше 30% українського кіноринку", - йдеться у зверненні.

"Сьогодні також ні для кого не секрет, що українське кіновиробництво знаходиться у вкрай запущеному стані. У цих умовах саме дубляж став тією школою для молодих акторів, якої вони були позбавлені через відсутність повноцінної української кіноіндустрії. А в умовах малобюджетності українських театрів, в цілому роботи українських діячів культури, перш за все артистів, дублювання стало для них достатньо істотною матеріальною допомогою", - наголошується в листі.

Під зверненням до Януковича підписалися актор Богдан Бенюк, драматург Богдан Жолдак, актриса Наталія Сумська, режисер Кость Лінартович, лідер групи "Тартак" Сашко Положинський, письменниця Ірена Карпа, лідер групи "Мандри" Сергій Фоменко, письменник Анатолій Дністровий, учасники гурту "Крихітка", "Гайдамаки", "Mad Heads XL" тощо.

Лига

Зараз ви читаєте новину «Культурні діячі просять Януковича захистити український дубляж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі