четвер, 13 травня 2010 14:36

Іноземні кіностудії платять за український дубляж $3,8 млн на рік

Іноземні кіностудії платять за український дубляж $3,8 млн на рік
За минулий рік касові збори від прокату в Україні зросли на 37% - до 420 млн. грн. Станом на кінець квітня в кінотеатрах побувало біля 6 млн. глядачів, що на 19% більше, чим в цей же період минулого року.

Це є свідченням того, що введення українського дублювання позитивно вплинуло на відвідування кінотеатрів. Про це на прес-конференції заявив активіст цивільної ініціативи "Кіно-Переклад" Павло Солодько.

За його словами, завдяки українському дубляжу з'явилося поняття "український кіноринок". Тобто тепер касові збори в Росії та Україні обраховуються окремо.

У свою чергу адвокат Орест Данилевич повідомив, що усі гроші на дубляж платить студія-виробник.

"Дубляж фільму коштує 20-30 тис. доларів. В середньому на рік видається 190 прокатних посвідчень. Порахуйте, це 3,8 млн. доларів. Гроші отримають наші творчі працівники, платять з них податки у державний бюджет", - наголосив він.

Режисер дубляжу Кость Лінартович повідомив, що над роботою кожного фільму можуть бути задіяні від 10 до 40 акторів, 2-3 звукорежисери, режисер дубляжу, перекладачі.

"Відбувається кастинг акторів-професіоналів. Якщо запрошуємо Богдана Ступку, то до нього запрошуємо ще 2-3 актори. Йде відбір, навіть Ступка може не пройти по якихось нюансах. У нас потужні студії, класна апаратура. Тому, коли політики кажуть, що у нас неякісний дубляж фільмів, вони не знають, про що говорять", - наголосив Лінартович.

Орест Данилевич наголосив, якщо український дубляж приберуть, інтелігенція буде агітувати не ходити на фільми, не дубльовані українською мовою.

"Крім пасивного спротиву є різні форми судового захисту. Тут є всі правові підстави звертатися до суду і вимагати, щоб держава забезпечила право, яке гарантовано Конституцією і законом "Про кінематографію". Кожен може вимагати певну кількість сеансів з українським дубляжем у кінотеатрах. Ми що - не зберемо тисячу людей і не подамо позови по 3 гривні, щоб захистити свої права?" - підкреслив юрист.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Іноземні кіностудії платять за український дубляж $3,8 млн на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути