субота, 17 квітня 2010 17:52

Попрощатися з Качинським прийшли півмільйона поляків

Попрощатися з Качинським прийшли півмільйона поляків

Жалобна урочистість за загиблими в авіакатастрофі президентського літака відбулася у Варшаві на площі Пілсудського біля могили невідомого солдата. Весь центр столиці Польщі заповнили люди. Польські скаути, гарцери, розносили людям воду. У Варшаві цілий день безкоштовно працює громадський транспорт - автобуси, трамваї, метро. У центрі щонайменше півмільйона осіб, кажуть очевидці.

Труни з тілами президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії виставили в президентському палаці. Щоб віддати честь президенту поляки стоять у величезній черзі. Люди сунуть потоком у палац, проходять попри труни і виходять надвір. Площа всіяна національними прапорами із жалобними стрічками.

На площі Пілсудського звели величезний вівтар із хрестом. Перед ним встановили великі портрети всіх загиблих. Знімки однакових розмірів, без вирізнення, хто яку посаду обіймав - аби підкреслити, що смерть нікого не розрізняє. Лише знімки президентської пари замість чорних обрамлень мають червоно-біле - польських національних кольорів.

Знімки загиблих - однакового розміру, бо смерть нікого не розрізняє

На жалобну урочистість прийшла група чеченських політичних біженців - осіб зо 30. Тримали свої національні прапори. Кажуть, що покійний президент багато для них зробив. За його правління під Варшавою постав табір для біженців.

На жалобну урочистість акредитувалися 3 тис. журналістів з цілого світу.

Офіційна частина жалобних урочистостей у Варшаві розпочалася о 13.00 за київським часом. Спочатку відомий у Польщі актор Артур Жмієвський прочитав імена та прізвища всіх 96 жертв катастрофи під Смоленськом. Потім прозвучав національний гімн. А далі виступив особистий співпрацівник покійного президента Леха Качинського Мацєй Лопінський, з дуже особистими спогадами про покійну президентську пару, особливо Марію Качинську.

"Марилько, ти випромінювала світло на нас усіх", - не стримав емоцій.

Виконувач обов"язків президента Польщі маршалок Сейму Броніслав Коморовський згадав, що на цій самій площі папа-поляк Іван Павло II промовляв під час свого першого візиту на батьківщину 1979 року. Зазначив, що "кожен із загиблих мав свою мрію про Польщу". Коморовський особливо подякував росіянам, які зрозуміли трагічність цієї події для поляків. Нині в Польщі поширена думка, що ця трагедія може стати кроком до польсько-російського поєднання.

Після нього промовляв прем"єр Дональд Туск.

"Відрізняємося за політичними вподобаннями та світоглядом, як відрізнялися пасажири того літака, - сказав. - Проте в нас мусить уціліти найвища суть спільноти, бо тоді їхня смерть набуде сенсу".

У натовпі виднілись гасла типу "Хай із цієї трагедії постане добро".

"Марилько, ти випромінювала світло на нас усіх"

О 14.00 розпочалася Служба Божа. Відправляв її архієпископ варшавський Казімєж Нич. Спеціальний посланець Папи Римського Бенедикта XVI не зміг прибути, бо варшавське летовище ще замкнене через хмару вулканічного пилу. Від імені Папи його проповідь виголосив папський нунцій Юзеф Ковальчик.

Президентський палац о 16.00 за київським часом закрили. О 18.30 почалося перенесення трун із тілами Леха та Марії Качинських центром Варшави до кафедрального собору Св. Яна. У цю хвилину дві труни на гарматних лафетах тягнуть бронетранспортери. За ними слідує ескадрон кавалерії, донька Качинських з чоловіком і брат Ярослав.

У соборі відбудеться жалобна Служба Божа. До завтрашнього ранку труни президентської пари стоятимуть там. Потім літаком їх відправлять до Кракова, де відбудеться похорон.

До Кракова прибудуть ті світові лідери, які через негаразди з погодою не скасували свого візиту. Зокрема, президент США Барак Обама. Служба розпочнеться о 14.00 в Маріацькому костелі на краківській площі Ринок. Далі до підземель королівського замку Вавель труни супроводжуватимуть лише родина й зо 200 запрошених нею осіб.

Томаш Півоварчик, із Варшави

Зараз ви читаєте новину «Попрощатися з Качинським прийшли півмільйона поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути