Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2010 11:27

На Дніпровській набережній впав пам"ятник засновникам Києва (ФОТО)

У Києві обвалився пам"ятник засновникам міста – братам Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либідь, який розташований у парку на Дніпровській набережній.

Місце навколо зламаного пам"ятника засновникам Києва Кия, Щеку, Либеді та Хориву зараз починають огороджувати.

На місце пригнали один будівельний кран. Він звантажує із фури металеві конструкції майбутнього паркана. Транспорт, який пригнали на місце, судячи з написів на ньому, належить головному управлінню контролю благоустрою міста Києва. На місці зараз працюють близько 15 робітників і будівельників. Навколо багато преси - зо 25 журналістів із відеокамерами та фотоапаратами.

Пам"ятник дійсно поламаний. Із чотирьох засновників Києва на монументі вціліли лише сестра Либідь та ще один брат, який стоїть на кормі ладьї.

Інші дві фігури лежать за кілька метрів від зламаного монумента, на землі. Вони накриті зеленим брезентом, огороджені, до них не пускають.

На місце зранку приїжджав перший заступник київського мера Анатолій Голубченко. Кажуть, що мер міста Леонід Черновецький сюди не приїжджав.

Причин падіння монументів поки взнати не вдалося. Робітники благоустрою спілкуватися із журналістами не хочуть.

"Впав, через морози і різкі перепади температур. Мороз їх підкосив, який Олександр Олександрович", - невдало пожартував у розмові з кореспондентом Gazeta.ua один із робітників.

Порозмовляти із Василем Захаровичем Бородаєм, скульптором пам"ятника засновникам Києва, кореспонденту Gazeta.ua не вдалося. Домашній телефон підняла Тетяна, донька Бородая. Вона вислухала новину про те, що сталося на Набережній Дніпра, розплакалася, сказала, що батька не покличе і кинула телефонну слухавку.

У прес-службі Печерскої районної адміністрації, на території якого розташований монумент, надзвичайної події поки не коментують. Там сказали, що взнали про цю новину лише годину тому.

Скульптурна композиція представляє легендарних Кия, Щека, Хорива та сестру їхню Либідь – полянських князів, які, згідно з "Повістю минулих літ", заснували місто на пагорбах. За іменем старшого брата Кия це місто отримало назву, на честь Щека та Хорива в ньому було названо дві гори – Щекавиця й Хоревиця, а про молодшу сестру нагадує річка Либідь, яка вже майже зникла з лиця землі. У підніжжя скульптури – гранітний басейн з фонтанами, який, на жаль, так рідко наповнюють водою, а це б додало паркові ще більшої привабливості.

Фото ibigdan.livejournal.com

Зараз ви читаєте новину «На Дніпровській набережній впав пам"ятник засновникам Києва (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути