четвер, 26 листопада 2009 11:47

На дні озера знайшли старий корабель золотошукачів (ФОТО)
6

Фото: The Vancouver Sun


Канадське видання The Vancouver Sun повідомляє, що в канадському озері Лаберж на річці Юкон був знайдений кістяк пароплава "Ей-Джей Годар", затонулого в 1901 році.

На думку фахівців, він є кораблем часів Золотої лихоманки на Алясці, який найкраще зберігся.

Підводний археолог Джеймс Дельгадо розповів, що судно збереглося настільки добре, що на палубі були виявлені куртка і чоботи членів екіпажу, які намагалися врятуватися вплав, а у паровому котлі були знайдені дрова. Багато в чому добра збереженість остову пов"язана з тим, що пароплав був збудований із заліза.

За даними археологів, судно було збудоване у 1897 році для компанії підприємця із Сіетлу, ім"ям якого був названий пароплав. Передбачається, що на судні перевозили припаси і вантажі для золотошукачів, проте в основному пароплав функціонував як пересувна майстерня і кузня: археологи знайшли на судні безліч інструментів, у тому числі ковадло і верстат.

Крім того, археологи припускають, що пароплав служив поромом для тих, хто вирушав на пошуки золота на Клондайк - всього на Юконі в той час курсували близько 260 таких пароплавів.

Згідно з матеріалами газет того часу, в результаті аварії корабля "Ей-Джей Годара" загинули три члени екіпажу пароплава, у тому числі капітан і кок. Двом вдалося врятуватися: їх з берега помітив мисливець, який допоміг вибратися з води.

Утро

Зараз ви читаєте новину «На дні озера знайшли старий корабель золотошукачів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути