понеділок, 09 листопада 2009 15:00

Знайдено найдавніше американське знаряддя праці

Знайдено найдавніше американське знаряддя праці
Найдавнішим американським знаряддям виявився кістяний скребок, якому 14,2 тис. років. Він знайшовся у печері серед останків вимерлих верблюдів, коней і бізонів.

Історики з Орегонського університету в Юджині оголосили про знахідку найдавнішого в Америці знаряддя праці.

Мова йде про кістяний скребок, розкопаному археологами в підвідомчому їм районі - у печері поблизу міста Пейслі, штат Орегон. Вік артефакту - 14,23 тис. років, з"ясував археолог Денніс Дженкінс за результатами радіовуглецевого дослідження та вивчення осадових порід, у яких лежав скребок.

Колега Дженкінса Кевін Сміт розповів журналу Nature, як було знайдено знаряддя: "Ми натрапили на цілу купу кісток вимерлих коней, бізонів, верблюдів. Я почув дзвін і відчув, що лопатка наткнулася на кістку. Незабаром з"явилася величезна кістка, на якій я розглянув зазубрений край".

Дослідники впевнені, що знайдений ними скребок зазнав впливу людини, тому може вважатися артефактом.

Хто саме виготовив знаряддя - поки неясно.

В американській історіографії немає єдиної думки про те, хто міг населяти континент до носіїв культури Кловіс, що існувала 12,9-12,4 тис. років тому. Деякі історики вважають, що ті ж Кловіс більш давні, так як є першими колонізаторами Америки, які прийшли з Азії через Берингову протоку 13,5 тис. років тому.

Виходячи з цієї концепції гомінідів, нібито населяли сучасний Орегон 14,2 тис. років тому і залишили скребок, можна вважати автохтонним населенням Америки.

Дженкінс висунув власну гіпотезу. Він відкладає в часі перехід людей через Берингову протоку. До знахідки скребка найважливішим підтвердженням цього служили знахідки копролітів, скам"янілих екскрементів стародавніх людей.

Дженкінс тоді заявляв, що зміг виділити з копролітів ДНК, яка характерна для народів, що населяють Сибір і Східну Азію. Команда Орегонського археолога оцінювала вік екскрементів в 14,27-14 тис. років. Пізніше це датування було поставлена під сумнів.

За матеріалом: Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Знайдено найдавніше американське знаряддя праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути