середа, 21 жовтня 2009 12:29

11 дітей отруїлися грибами на Дніпропетровщині

11 дітей отруїлися грибами на Дніпропетровщині

У центральну районну лікарню Покровського району (Дніпропетровська обл.) в реанімаційний і терапевтичний відділ з отруєнням дикорослими грибами госпіталізували 13 осіб, їх них 11 - вихованці дитячого будинку сімейного типу.

Як повідомив у середу начальник прес-служби МНС Ігор Кроль, всіх їх госпіталізували в понеділок, 19 жовтня.

Напередодні потерпілих перевезли в лікарні в обласний центр: 11 дітей в обласну дитячу клінічну лікарню, два дорослих - в міськлікарню N4.

Зараз стан потерпілих оцінюється як середнього і легкого ступеня тяжкості.

Як повідомлялось, вісім жителів села Чернянка Херсонської області госпіталізовано з діагнозом "отруєння грибами".

У Дніпропетровській області з 23 вересня по 12 жовтня від вживання дикорослих грибів померло 14 людей.

З середини вересня в Кіровоградській області зафіксовано 20 випадків отруєння дикорослими грибами.

З початком осіннього сезону лікарі попереджають про збільшення кількості отруєнь грибами. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров"я України, лікарі особливо просять бути обережними з дітьми, і не годувати їх грибами.

У Мінохоронздоров"я нагадують, що до смертельно небезпечних грибів відноситься корбан тонка, яка росте під Києвом. У деяких людей цей гриб викликає сильну алергічну реакцію, яка приводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Тому корбан тонка занесена в світовий список смертельно отруйних грибів.

Лікарі попереджають, що отруєння неїстівними грибами в більшості випадків є смертельним навіть при вчасному звертанні по медичну допомогу. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути, тому медики настійно рекомендують мити руки після дотику з грибами. Є немало випадків, коли отрута передавалася через немиті руки на інші продукти.

Більше всього медиків насторожує те, що часто грибами труяться діти, яких дуже рідко вдається врятувати. Отже, лікарі радять не вживати гриби дітям, вагітним жінкам, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки або з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, фахівці радять взагалі не вживати їх, а їсти штучно вирощені печериці і гливи, купуючи їх в магазинах, а не на стихійному ринку або у продавців на автодорозі.

Якщо ж після вживання грибів є ознаки отруєння, фахівці рекомендують негайно викликати швидку допомогу, а до її приїзду промити шлунок 1-2 л марганцівки або сольового розчину.

За матеріалами Интерфакс-Украина, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «11 дітей отруїлися грибами на Дніпропетровщині ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути