вівторок, 29 вересня 2009 17:19

Роман Поланскі попросився на волю

Роман Поланскі попросився на волю

Кінорежисер Роман Поланскі, затриманий в Швейцарії за ордером, виписаним в США в 1978 році, подав до швейцарського суду апеляцію. Як передає AFP, в суді підтвердили отримання документа від адвокатів Поланскі і заявили, що ухвала у його справі буде винесена протягом декількох тижнів. Якщо режисерові відмовлять в звільненні, після отримання офіційного запиту про екстрадицію він буде висланий до США.

76-річний Поланскі був затриманий в Швейцарії 26 вересня, коли він прибув до Цюріху на кінофестиваль. Арешт Поланскі був проведений на підставі ордера, виписаного в США після того, як режисер був визнаний винним у справі про розбещення 13-річної дівчинки в 1977 році.

30 років тому проти режисера були висунуті звинувачення за шістьма пунктами. Після того, як він пішов на операцію зі слідством, всі звинувачення, окрім розбещення неповнолітньої, з нього були зняті. На початку 1978 року Поланскі, визнаний судом винним, виїхав до Європи. Відтоді режисер проживав у Франції, чия конституція дозволяє не екстрадувати власних громадян.

У грудні 2008 року адвокати Поланскі подали до Федерального окружного суду в Лос-Анджелесі прохання про зняття з режисера всіх без виключення звинувачень. Прохання підтримала 45-річна Саманта Геймер, в розбещенні якої був звинувачений режисер.

У лютому 2009 року суддя Верховного суду Лос-Анджелеса Пітер Еспіноза відмовився задовольнити прохання Поланскі, заявивши, що готовий розглянути питання по суті тільки в тому випадку, якщо режисер до 7 травня 2009 року особисто з"явиться на засідання. Не дивлячись на те, що Еспіноза пообіцяв "вжити заходів для забезпечення його безпеки", Поланскі до США так і не прибув.

Як повідомлялося раніше, саме прохання адвокатів Поланскі, а також його подальша неявка до суду послужили приводом для арешту. Проте потім в газеті Independent з"явилися відомості, що правоохоронні органи США не раз намагалися заарештувати режисера в країнах, що підписали з США угоду про екстрадицію. Весь час Поланскі вдавалося "вислизнути" від переслідування, проте тепер в офісі окружного прокурора Лос-Анджелеса точно знали, в якому місці і в який час опиниться режисер. Ці дані, як повідомляє газета, американці отримали на сайті кінофестивалю в Цюріху, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Роман Поланскі попросився на волю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути