понеділок, 28 вересня 2009 08:46

Світовий кінематограф обурений арештом Романа Поланскі

Світовий кінематограф обурений арештом Романа Поланскі

Представники світового кінематографа склали петицію, в якій звернулися до влади Швейцарії з вимогою звільнити режисера Романа Поланскі, заарештованого 27 вересня.

Під петицією з відповідною вимогою підписалися, серед інших, актриси Моніка Белуччі та Фані Ардан, а також режисери Вонг Кар-Вай і Коста-Гаврас. "Неприпустимо, щоб культурний захід міжнародного масштабу...використовувався поліцією для його [Романа Поланскі] арешту", - указується в петиції.

Раніше із засудженням арешту Поланскі, здійсненого на вимогу США, виступила влада Франції, громадянином якої є режисер. Зокрема, міністр культури Фредерік Міттеран назвав арешт режисера "страхітливим", повідомивши, що вже обговорив можливі варіанти вирішення цієї проблеми з президентом країни Ніколя Саркозі.

Більш того глави зовнішньополітичних відомств Франції та Польщі найближчим часом мають намір звернутися до президента США Барака Обами з тим, щоб той помилував Поланскі і закрив кримінальну справу щодо нього.

Швейцарська поліція заарештувала Поланскі 27 вересня в Цюріху, куди той приїхав на запрошення кінофестивалю, що стартував 26 вересня. Арешт Поланскі був здійснений на підставі ордера, виписаного в США в 1978 році після того, як режисер був визнаний винним у справі про розбещення 13-річної дівчинки, що сталось роком раніше.

Всього тоді проти режисера були висунуті звинувачення за шістьма пунктами. Після того, як він пішов на угоду зі слідством, всі звинувачення, окрім розбещення неповнолітньої, з нього були зняті. На початку 1978 року Поланскі, який був визнаний судом винним, виїхав до Європи. Відтоді режисер проживав у Франції, чия конституція дозволяє не екстрадувати власних громадян.

У грудні 2008 року адвокати Поланскі подали до Федерального окружного суду в Лос-Анджелесі прохання про зняття з режисера всіх без виключення звинувачень. Прохання підтримала 45-річна Саманта Геймер, в розбещенні якої був звинувачений режисер.

У лютому 2009 року суддя Верховного суду Лос-Анджелеса Пітер Еспіноза відмовився задовольнити прохання Поланскі, заявивши, що готовий розглянути питання по суті тільки в тому випадку, якщо режисер до 7 травня 2009 року особисто з"явиться на засідання. Не дивлячись на те, що Еспіноза пообіцяв "прийняти заходи для забезпечення його безпеки", Поланскі до США так і не прибув, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Світовий кінематограф обурений арештом Романа Поланскі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути