четвер, 24 вересня 2009 12:45

Знайшли найбільший в історії скарб англо-саксонського золота (ФОТО)
8

Фото: Dailymail

Найбільші запаси англо-саксонського золота виявили у Великобританії, на території одного з приватних володінь в Стаффордширі. Знахідку визнали наймасштабнішою за всю історію пошуку скарбів.

За словами експертів, виявлена колекція складається з 1,5 тис. предметів, що відносяться приблизно до VII століття. Співробітники Британського музею порівняли знахідку із знаменитою "книгою - багато ілюстрованою рукописною працею Кельська книга з Ліндісфарну, яка вважається одним з найщедріших розписаних рукописів, що дійшли до нас з Середньовіччя".

На визначення загальної вартості знайденого піде не менше року. Колекція містить близько 5 кг золотих виробів і близько 2,5 кг срібних. Це набагато більше, ніж у скарбі, виявленому в 1939 р. в сусідньому графстві Суффолк. Вага англо-саксонського золота, відритого тоді, склала близько 1,5 кг.

Террі Герберт, 55-річний власник маєтку, на території якого й були виявлені цінності, говорить, що знайшов скарб за допомогою звичайного металодетектора. За його словами, те, що він відкопав, - справжня мрія шукача підземних металів.


Містер Герберт, 18 років займається подібними пошуками. Він повідомив, що скарб був знайдений ним на території, що належить другу-фермерові. Точне місце знахідки, втім, не розголошується.

"Я завжди говорю особливу фразу, коли відправляюся шукати метал: "Духи минулих років, ведіть мене туди, де є монети". Але того дня я поміняв "монети" на "золото". Не знаю, навіщо я так зробив. Мені здавалося, ніби хтось мене направляє цим шляхом", - розповів Террі Герберт.

В даний час колекція зберігається в безпеці, в музеї Бірмінгема. Спеціальний комітет з незалежних експертів найближчим часом не тільки визначить цінність знахідок, але й відбере з ряд експонатів, які виставлятимуться в музеї до 13 жовтня цього року.

Dailymail.co.uk

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найбільший в історії скарб англо-саксонського золота (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути