Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2009 11:40

В Сирії знайшли царську могилу віком 4000 років (ФОТО)
5

Фото: www.uni-tuebingen.de

Співробітники німецького Університета Тюбінгена виявили в руїнах сірійського королівського палацу незайману похоронну камеру, усередині якої 3,5 тисяч років пролежали безцінні похоронні скарби та 30 людських скелетів.

У палаці жили правителі старосірійської держави Катна, якій 4 тисячі років назад вдалося стати сильною торговою державою і поширити свій вплив на навколишні території аж до XIV століття до нашої ери, коли його завоювали хетти. Легенди свідчать, що цар Катни міг за день полювання убити 120 слонів.

Довгий час історики знали про Катну лише з легенд і мізерних археологічних знахідок - палац був зруйнованою будівлею з розграбованим начинням, а його околиці поглинули піски пустелі.

Наскільки велике було здивування німецьких археологів, коли після 11 років розкопок в Центральній Сирії вони виявили на північний захід від палацу незаймане підземелля - похоронну камеру площею 4,9 на 6,3 метра. Вхід був запечатаний величезним каменем. Усередині дивними купками лежали предмети і розрізнені людські кістки - "королівської сім"ї Катни або високих чиновників".

Дослідивши останки, вчені припустили, що незабаром після смерті скелети залишили десь гнити, а після того, як м"ясо відокремилося від кісток, частини тіла розклали по тематичних купках. Особливо цінні помістили в дерев"яні саркофаги.

Поряд з людськими кістками тягнулися ряди керамічних посудин. Деякі з них були порожні, а деякі містили в собі цікаві похоронні пожертви. Найцікавішим виявився горщик із золотими прикрасами - бляхами, кільцями, розетками. Недалеко від нього лежали гранітні та алебастрові фігурки. Керівник дослідження Петер Пфелцнер вважає, що вони були привезені з Давнього Єгипту і підтверджують існування налагоджених торгових зв"язків між двома державами.

Серед безлічі похоронних дарунків німецькі археологи виділили кам"яну статуетку мавпочки, яка тримає в лапках ємність для притирань, бронзові брошки, печатку у вигляді скарабея, виконане із слонячої кістки зображення чоловіка з гарно промальованою мімікою.

Подекуди на стінах усипальні та тканинах, що напівзотліли, збереглися останки золотих пластин, які в давнину повинні були прикрасити останній притулок членів королівської сім"ї.

У 2002 році недалеко від палацу тюбінгенські археологи виявили ще одну похоронну камеру, але вона була повністю розграбована.

У жовтні всі знахідки виставлять в Штутгарті в рамках експозиції "Скарбу Стародавньої Сирії - розкопки королівства Катна", яка продовжиться до березня наступного року.

Подробности

Зараз ви читаєте новину «В Сирії знайшли царську могилу віком 4000 років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути