четвер, 04 липня 2019 13:13

Зустріч Зеленського і Путіна: якщо підемо на умови Кремля, втратимо незалежність

Зустріч Зеленського і Путіна: якщо підемо на умови Кремля, втратимо незалежність
Олександр Кочетков: якщо люди відчують реальну загрозу, вони зможуть донести до влади, що та помиляється. Суспільство не допустить капітуляції. Фото: BBC

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк не виключає можливості особистої зустрічі президента України Володимира Зеленського та очільника Росії Володимира Путіна. У свою чергу, у Кремлі сказали, що діалог можливий, якщо Зеленський встановить прямі контакти з бойовиками на Донбасі, переставши називати їх сепаратистами. Та почне виконувати Мінські домовленості.

Маємо пам'ятати, що завдання Путіна - не мирне врегулювання ситуації на Донбасі, а знищення України як самостійної держави. Війна на Сході у цьому випадку - просто засіб досягнення цілей для Кремля. Тож будь-який наш крок має відстоювати незалежність і суверенітет.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

- Путін готовий до конструктивного діалогу з Києвом, якщо Зеленський почне прямі переговори з керівництвом самопроголошених ЛНР і ДНР. Це абсолютно неприпустимо з точки зору міжнародної дипломатії та внутрішнього українського політичного інтересу, - пояснює він. - Прямі переговори першої особи з сепаратистами будуть означати, що ми визнаємо усі їх дії законними. Референдуми, рекет, перерозподіл майна, тортури українських військових будуть визнані нормальним явищем. З точки зору світової практики президент не може вести переговори з терористами. Його представник або повірений - так, але не перша особа держави.

Росіяни наполягають саме не діалозі у форматі "сепаратисти - Зеленський". Це дозволить їм легітимізувати конфлікт на Донбасі, втиснути в Україну самоутворені республіки з правом вето на зовнішню і внутрішню політику Києва.

Україна зараз не може собі дозволити прямі переговори з Володимир Путіним. Це стане можливим тільки після того, як сформується сильний і чіткий антиросійський дипломатичний фронт. Після повернення росіян у ПАРЄ бачимо, що у ньому є тріщина. Провідні європейські країни та Америка мають підтвердити свою позицію підтримки України. Коли утвориться такий сильний міжнародний тил за нашою спиною, можна буде думати про переговори з Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін із Трампом поговорили про українських моряків

Наша нова влада може піти на умови Росії щодо визнання сепаратистів?

- Раніше Зеленський і представники його команди стверджувати, що це неприпустимо. Це - позитивний сигнал. Але якщо підуть на таку жахливу помилку, можна буде говорити про згортання каденції Володимира Зеленського. І його кінець як президента.

Навіщо тоді команда нового президента говорить про переговори з російським лідером? Мають, що йому запропонувати, не жертвуючи при цьому українською державність?

- Кожна сторона конфлікту має певні межі відступу. Поступки, на які може піти без втрати обличчя чи прямої капітуляції. Компроміс може бути за рахунок обох сторін. Якщо на поступки підемо тільки ми, - це буде означати поразку. Росіяни у цьому не зацікавлені взагалі.

Якщо погодимось на перемовини, перша зустріч Путіна і Зеленського буде їхнім знайомством. До цього вони не перетинались на політичній арені. Не знають, що очікувати один від одного. Тож якщо допустити реальність зустрічі, навряд після неї будуть якісь серйозні рішення. Говоритимуть про припинення вогню, деескалацію. Але далі простих заяв після першої зустрічі не піде.

На які безпечні для суверенітету поступки може піти українська сторона, щоб припинити війну?

- Можемо діяти, враховуючи культурно-ментальні ознаки Донбасу. Наприклад, не треба силою там насаджувати українську. Той закон про мову, що ухвалили, є оптимальним у цьому випадку - не змушує нікого говорити українською у побуті. З іншого боку, у жодному випадку не можна на офіційному рівні визнавати російську регіональною мовою. Вона і так себе нормально почуває на Донбасі. Також за будь-яких умов не можемо допустити реалізації ідеї про федералізацію цього регіону. Надамо Донбасу особливий статус і це стане прецедентом. Є ризик, що схожі процеси почнуться на Буковині чи Закарпатті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти нас воює не Путін або Кремль, а Росія - філософ Вахтанґ Кебуладзе

Також Путін говорить, що ми маємо виконувати Мінські домовленості. Що він має на увазі?

- Заклик дотримуватись Мінських умов кожна зі сторін трактує по-своєму. Вони написані таким чином, що ми не можемо повністю їх виконати, не визнавши при цьому капітуляцію України. Там є пункти про особливий статус Донбасу. Утворення їхньої власної поліції та прокуратури, проведення місцевих виборів до того, як територія буде повністю деокупована. Ми не можемо дозволити собі це. Адже вибори під впливом і за участю бойовиків приведуть до влади ворогів України. І це все має бути ще й за українські гроші. Виглядає так, наче Україна просто платитиме репарації ДНР і ЛНР.

Суспільство готове до поступок Росії задля досягнення "швидкого миру"?

- Готове і результати президентських виборів це показали. 73 відсотки виборців проголосували за того, хто казав, що треба просто припинити стріляти. Люди готові на поступки задля припинення воєнний дій. Але і виборці Зеленського, і виборці Порошенка не готові жертвувати незалежністю, щоб отримати мир. Наше суспільство може дуже жорстко наїхати на владу. Маємо кілька таких прикладів. Вони відбувались саме тоді, коли щось загрожувало українській незалежності. Тож якщо люди відчують реальну загрозу, вони зможуть донести до влади, що та помиляється. Суспільство не допустить капітуляції. Але з іншого боку, ціною цього може стати хаос у державі.

У Кремлі вважають, що "немає нічого неможливого" у питанні зустрічі президента РФ Володимира Путіна із українським президентом Володимиром Зеленським, однак спочатку там прагнуть мати "розуміння його підходів до вирішення проблем". Про це розповів речник Путіна Дмитро Пєсков.

Зараз ви читаєте новину «Зустріч Зеленського і Путіна: якщо підемо на умови Кремля, втратимо незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути