середа, 02 січня 2019 20:23

Журналіст розповів, чим Україні загрожує об'єднання Білорусі з Росією

Журналіст розповів, чим Україні загрожує об'єднання Білорусі з Росією
Денис Лавнікевич: об'єднання Росії та Білорусі - черговий крок узурпації влади Путіним. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко усіма силами намагатиметься затягнути об'єднання РФ і Білорусі в Союзну державу. Мінськ отримуватиме допомогу від Москви й намагатиметься переорієнтуватися на Захід та Китай.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів Денис Лавникевич, політичний оглядач із Білорусі, який зараз живе і працює в Україні, коментуючи можливе об'єднання Росії та Білорусі.

- Лукашенко усіма силами намагатиметься затягнути об'єднання. Він це робить останні 20 років, - каже. - Говорить про інтеграцію й розбиває її на десятки складових процесів. По кожному з них збиратимуться комісії, вестимуться безкінечні спори та торги. А Білорусь у цей час отримуватиме допомогу від Росії й намагатиметься переорієнтуватися на Захід та Китай.

В кінці грудня Кремль почав активно тиснути на керівника Білорусі і навіть здалось, що останній не має іншого варіанту. Але вже зрозуміло, що Лукашенко перетворить інтеграцію на безкінечний процес.

Чому Росія саме зараз почала активно просувати ідею об'єднання?

- Патріотичний запал приєднання Криму згасає. Путін провів ряд непопулярних реформ. В першу чергу пенсійну. Втрачає рейтинг. Хоче дати Росії підстави знову пишатися ним як збирачем земель. У Кремлі вирішили, що приєднання "братської" Білорусі буде хорошим приводом підняти рейтингу.

Другий варіант глобальний. Ця стратегія орієнтована на 2024 рік. Тоді президентські повноваження Путіна закінчаться. За російською конституцією він не має права балотуватися - займав пост президента два терміни поспіль. Якщо у склад РФ увійде Білорусь, буде нова конституція. І відлік президентських термінів почнеться з нуля. Черговий крок узурпації влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія буде захищати Білорусь, як СРСР Чехословаччину - Лавнікевич

Чи може білоруський народ втрутитися та зупинити процес об'єднання з РФ і Білорусі?

- Теоретично так. Але не буде цього робити. Білорусь повністю знаходиться під впливом російських ЗМІ. Найпопулярніша газета в Білорусі - російська "Комсомольська правда". Ніхто не дивиться державне білоруське телебачення, а лише російські канали з їх новинами та пропагандою. Людям кожен день промивають мізки.

Білоруси ще з радянських часів були дуже русифіковані. Абсолютна більшість навіть не знає білоруської мови. Сам Лукашенко нею не володіє. У білорусів дуже слабке усвідомлення себе окремою незалежною нацією. До цього додається менталітет:"Хай буде що завгодно, аби війна". Тож навряд білоруси вийдуть на вулиці і будуть протестувати.

Якби не почалась Революція гідності, на Україну чекав би такий же сценарій?

- Українці б не допустили таку ситуацію. Навіть не важливо, хто керує державою. Народ би дуже активно опирався об'єднанню. Українці, на відміну від білорусів, здатні до самоорганізації та відстоювання своїх інтересів.

Чим об'єднання Росії та Білорусі загрожує Україні?

- Росія зможе брязкати зброєю ще й вздовж північного українського кордону. Сухопутного удару боятись не варто. Але РФ зможе там розташовувати свої військово-повітряні сили. А це пряма загроза удару з повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Азовському морі з'явився новітній українській катер

Західні країни можуть завадити об'єднанню?

- Можуть. Перш за все це стосується Польщі. 40 відсотків сьогоднішньої білоруської території колись належали цій країні. Там живе багато поляків. У Білорусі католицька церква має сильні позиції.

А з юридичної точки зору сам факт зникнення законної влади у Мінську автоматично дасть можливість керівництву Польщі висувати територіальні претензії.

Країни Балтії теж зацікавлені, щоб об'єднання не відбулося. Вони точно не хочуть одного разу прокинутись і побачити Росію у якості свого сусіда.

Європа має важелі впливу на цю ситуацію. Але чи готова вона поступитись вигідними для себе проектами? Наприклад, "Північним потоком-2" (газопровід з Росії до Європи в обхід України. - Gazeta.ua), щоб натиснути на Росію.

Росіяни створюють робочу групу щодо подальшого розвитку зв'язків з Білоруссю та будівництва Союзної держави. Про це заявив президент Росії Володимир Путін перед початком зустрічі з лідером Білорусі Олександром Лукашенком у Москві 29 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст розповів, чим Україні загрожує об'єднання Білорусі з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути