понеділок, 22 жовтня 2018 20:23

Росія буде захищати Білорусь, як СРСР Чехословаччину - Лавнікевич

Росія буде захищати Білорусь, як СРСР Чехословаччину - Лавнікевич
Денис Лавнікевич: "Форт Трамп" з'явиться не раніше, ніж через два роки Фото: Тарас Подолян

Військова база США "Форт Трамп", яку планують побудувати в Польщі, - привід для Росії наполягати на розміщенні військових баз на території Білорусі.

Про це Gazeta.ua розповів білоруський журналіст Денис Лавнікевич.

Президент США Дональд Трамп і президент Польщі Анджей Дуда у Вашингтоні обговорили можливість створення постійної американської бази в Польщі. Трамп схвалив рішення Варшави про виділення коштів на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Дуда зауважив, що її можна було б назвати "Форт Трамп".

Посол Росії в Білорусі Михайло Бабич заявив, що Москва розцінить будь-який військовий напад на Білорусь як напад на Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все одно скоро приєднають до Росії" - журналіст розповів, скільки білорусів хочуть в РФ

""Форт Трамп" з'явиться не раніше, ніж через два роки. Якщо його взагалі ще побудують. Це великий подарунок від Польщі Росії. У 2015-му Лукашенко відмовився від розміщення на своїй території російської військової бази. Сказав, що Білорусі ніщо не загрожує. Тепер Москва може казати, що загрожує. Наполягати на розміщенні своєї військової бази", - каже білоруський журналіст.

Денис Лавнікевич каже, що Росія готова воювати на білоруській території.

"З 2014 року Лукашенко намагався демонструвати військову незалежність від Росії. Побачив, що відбулось в Україні. Зрозумів, що в Білорусі створити військовий конфлікт можна легше і швидше. Лукашенку дали зрозуміти: Росія буде захищати їх, як Радянський союз колись Чехословаччину. Білорусь входить до Організації договору про колективну безпеку. До неї ще входять Росія, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Те, про що зараз заявив Бабич, і так передбачено цим договором. Додатково про це нагадувати не було потреби. Це прямий сигнал Лукашенку. Бо місяць тому він сказав, що не може розраховувати на допомогу Росії у випадку якогось конфлікту і готовий роздати своїм людям зброю. І от отримав відповідь, що Росія розглядає Білорусь, як свою сферу інтересів, і готова воювати на її території. До України це немає прямого відношення. Але в контексті подій показує, що Росія готова діяти на білоруській території", - додав Лавнікевич.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Росії Володимир Путін провели переговори в Сочі.

Зараз ви читаєте новину «Росія буде захищати Білорусь, як СРСР Чехословаччину - Лавнікевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути