понеділок, 05 липня 2010 16:25

Зовнішнє оцінювання хочуть зробити платним

Зовнішнє оцінювання хочуть зробити платним

Країні необхідно переходити до часткової оплати вартості проведення зовнішнього оцінювання за рахунок тих, хто бере у ньому участь.

Про це на прес-конференції заявив голова Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Він має наміри виступити з такою пропозицією до Міністерства освіти.

"За бюджетні кошти аналогічне оцінювання проводиться лише в Росії і Україні. У решті країн світу люди платять за це гроші. Тому з 3-х предметів оцінювання потрібно проводити за бюджетні кошти - цього достатньо для того, щоб стати студентом вищого навчального закладу. Решту тестів, повторне зовнішнє оцінювання чи можливість прийти на додаткову сесію треба оплачувати. Також потрібно запровадити порядок отримання затрачених коштів тим, хто зареєструвався, але не прийшов на тестування. Якби така норма була виписана, то ми б сьогодні повернули у бюджет більше 10-ти млн. грн", - відзначив Лікарчук.

Щорічний бюджет оцінювання якості освіти складає 90 млн. грн.

Аргументуючи необхідність сплати за спеціально організовану сесію, Лікарчук повідомив, що з 1890 осіб, які були на неї допущені, 10% не прийшли.

"Реєстрація на сесію була нелегкою. Ми відхилили майже 1,5 тисячі заяв. Не зважаючи на жорстку боротьбу за право потрапити на спеціально організовану сесію, на неї з'явилося лише 90% від зареєстрованих. Тільки на спеціальне додаткове тестування з мови і літератури не з'явилося 220 осіб", - сказав Лікарчук.

За його словами, через відсутність коштів Центр не може організувати проведення аудіювання під час тестування з іноземної мови, не може придбати металошукачі для кожного пункту тестування, щоб зняти проблему користування мобільними телефонами, раціями, мікрофонами.

Окрім того, на думку Лікарчука, необхідно змінити підхід до оплати праці людей, залучених до проведення зовнішнього оцінювання.

Приблизну вартість складання тестів Лікарчук оголосити відмовився, сказавши, що це питання може вирішуватися навіть у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішнє оцінювання хочуть зробити платним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути