середа, 16 червня 2010 10:54

Випускники стали масово "забивати" на тестування

Випускники стали масово "забивати" на тестування

Відсоток явки учасників на пункти тестування різко впав у порівнянні з минулим роком. Більш ніж сто тисяч зареєстрованих абітурієнтів проігнорували зовнішнє незалежне оцінювання, яке вже відбулося з чотирьох предметів, повідомляє Deutsche Welle.

Про це заявили в громадянської мережі Опора з посиланням на Український центр оцінювання якості освіти. Найбільше учасників не прийшло на тест з української мови та літератури - це понад п'ятдесят тисяч. Якщо порівнювати з минулим роком, то ця кількість зросла вдвічі, кажуть в Опорі.

Зміна умов прийому до вузів, введені напередодні тестування, спричинила зростання неявки, вважає координатор Опори Ольга Стрелюк. У результаті держава даремно витратила понад 6,5 млн. грн., додала координатор. За її словами, введення плати за зовнішнє незалежне тестування могло б стимулювати явку в наступні роки, а держава заодно отримало б якусь компенсацію витрат.

Керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк підтвердила, що нові умови вступу дійсно викликали відмову від участі у тестуванні. Наприклад, для вступу на заочну форму навчання сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання вже не потрібен. За новими умовами, дійсним залишили і сертифікати попередніх 2007-2008 років.

Середяк вважає, що хоча люди і були зареєстровані, але відмовилися прийти на тестування, а ще чимало було таких, хто безвідповідально поставився до самого процесу і прийшов без необхідних документів або з запізненням. Керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти також виступила за введення оплати за участь у тестуванні. Враховуючи, що українське законодавство гарантує безкоштовну освіту, можна розглянути й інші варіанти: "Для тих, хто здає ЗНО вперше, тести можуть бути безкоштовні, за рахунок держави, а ті, які вже мали такий шанс у минулому, могли б платити", - пояснила Лариса Середяк. У цьому році однією з кращих в Україні є явка абітурієнтів на тестування у Львівській області.

Нагадаємо, Комітет виборців і громадянська мережа Опора констатують збільшення кількості золотих медалістів у школах на 3,8 тис. з 7 тис. до 10,8 тис. осіб у 2010 році порівняно з 2009 роком.

За словами голови правління Опори Ольги Айвазовської, в 2010 році після змін правил вступу до вузів кількість медалістів почала зростати.

Крім того, як повідомляло Deutsche Welle, громадські спостерігачі відзначають зростання корупції в школі. На їхню думку, це викликано тим, що Кабмін надав абітурієнтам можливість складати вступні іспити без зовнішнього незалежного оцінювання.

Зараз ви читаєте новину «Випускники стали масово "забивати" на тестування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути