вівторок, 22 червня 2010 19:35

Знайшли найдавніші ікони з зображенням Петра і Павла (ФОТО)

Автор: AP
 

Найбільш ранні з відомих ікон з апостолами Петром і Павлом виявлені в катакомбах під сучасним офісним будинком у житловому районі Риму, передає Associated Press.

Розкопки проводилися біля базиліки Святого Павла, неподалік від стін стародавнього Риму.

Археологи вважають, що знахідки датуються четвертим століттям або початком п'ятого століття.

Фрески були відомі раніше, але деталі зображень відкрилися пізніше, під час реставрації, що почалася два роки тому. Результати оприлюднили сьогодні на прес-конференції.

Картини прикрашали те, що вважається могилою дворянки з Риму. Вони є одними з найбільш ранніх свідчень відданості апостолів християнству.

"Це дуже важливе відкриття в історії ранньої християнської громади в Римі", - вважає керівник археологічної групи професор Фабріціо Бісконті.

Він розповів, що фрески всередині гробниці розміром приблизно два на два метри були покриті товстим нальотом порошкоподібного карбонату кальцію. Він утворився через високу вологість і відсутність циркуляції повітря.

Реставратори заявили, що сучасні лазерні технології допомогли їм спалити білий наліт на іконах, не пошкодивши зображення. "Лазери створили свого роду міні-вибух пари, який увійшов у взаємодію з карбонатом кальцію, щоб відокремити його від поверхні", - розповіла глава проекту Барбара Маццеі.

"Результат був приголомшливим. Ми досягли ясності в образах, які досі були розмиті. Зморшки на лобі святого Павла, наприклад, стали більш чіткими, з'явилася білизна в його бороді ", - повідомила вона.

Гробниця, що знаходиться у мережі катакомб під сучасним будинком, поки що закрита для публіки через те, що в ній постійно проводяться роботи.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніші ікони з зображенням Петра і Павла (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути