середа, 31 березня 2010 19:15

Перед Великоднем на ясені проявилася ікона (ФОТО)

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Ясен, на якому видно лик Ісуса Христа, росте на подвір’ї Ковальчуків. Люди приносять до дерева хліб, пряники, свічки. Господарі віддають дарунки в церкву
Ясен, на якому видно лик Ісуса Христа, росте на подвір’ї Ковальчуків. Люди приносять до дерева хліб, пряники, свічки. Господарі віддають дарунки в церкву

У селі Велика Медведівка Шепетівського району Хмельниччини на зрізі старого ясена проявився лик Ісуса Христа.

Дерево росте на обійсті Ольги та Сергія Ковальчуків. Гілку господар зрізав більш як рік тому. Хотів і ясен спиляти на дрова.

— Той газ проводять-проводять і ніяк, — розказує Сергій Ковальчук, 67 років. — Думав дерево на дрова пустити. А зять привіз тачанку, ломак, каже: нехай ясен ще постоїть.

Через сильні снігопади село кілька тижнів було відрізане від інших населених пунктів. У магазини товар не завозили. Рубік Саргсян ходив до сусіда по сигарети. Коли повертався, став посеред дороги і хреститься.

— Прохожу возлє подвір"я, а мнє ніби голову хто-то сам наверх поднял. Я сразу побачив ікону. Почав хрестіться. Я колись занімався іконами, панімаю. Так писали лік Ісуса Христа в художніх школах XVI–XVII століть, — каже Саргсян.

Він повідомив про побачене в сільраду. Люди вважають, що Бог подає їм знак на відбудову церкви.

— До 1933 року тут була дерев"яна церква, якраз сюди дверима стояла, — розповідає Марія Березюк, 71 рік. — Більшовики переробили її під клуб.

Зять каже: нехай ясен ще постоїть

У селі живуть 285 осіб. Більшість пенсіонери. Минулого літа відібрали в сільради стару їдальню і переробили її на каплицю.

— Я була в селищі Антоніни в церкві, то там точно така ікона. Приїжджав батюшка, дивився. Казав, якщо не щезне, значить, вона справжня, — каже 75-річна Наталія Сердешна.

До Великодня у Велику Медведівку мають приїхати монахи з Почаєва.

— Для мене Бог повсюди. Якщо людина щось бачить, значить, для неї там є Бог, — пояснює протоієрей отець 61-річний Віктор.

Темні лінія та кола на зрізі нагадують ікону. Можна розгледіти німб, обличчя, плечі й терновий вінок на голові Ісуса. Тріщини в дереві утворюють очі та рот.

Зараз ви читаєте новину «Перед Великоднем на ясені проявилася ікона (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути