понеділок, 20 липня 2009 18:01

Завершується реставрація найстарішої слов"янської ікони (ФОТО)

Завершується реставрація найстарішої слов"янської ікони (ФОТО)

Комплекс реставраційних робіт по найстарішій слов"янській іконі "Апостоли Петро і Павло" з експозиції Новгородського кремля завершиться 21 липня процедурою покриття захисним лаком.

Ікона та її оклад 10 листопада минулого року були встановлені на виставці "Російська ікона XI-XIX століть в зібранні Новгородського музею". Оклад ікони до того моменту вже був покритий з усіх боків захисним консервантом, покриття ікони захисним лаком було відкладене на декілька місяців.

"Захисним лаком ікону покриє реставратор вищої кваліфікації, співробітник московського державного НДІ реставрації Юрій Рузавін, під керівництвом якого протягом декількох років відновлювалася ця ікона", - сказав співбесідник.

Передбачається, що до вечора процедура консервації ікони буде закінчена, і, як очікують учені, після консервації ікони її фарби стануть значно яскравішими.

Новгородську ікону "Апостоли Петро і Павло" невідомий живописець візантійської школи написав в середині XI століття. Пізніше для ікони був виготовлений оклад з позолоченого срібла.

На початку XX століття оклад був знятий з ікони і з тих пір на неї не повертався.

У вересні 2002 року святиня, що перебувала в аварійному стані, та її оклад були відправлені до державного НДІ реставрації.

Приймання робіт і перший показ шедеврів відбулися в Москві 8 жовтня минулого року. Для зберігання шедеврів співробітники ГМЗ створили умови "вічного літа".

Ікона та оклад були поміщені в герметичні вітрини, де за допомогою спецапаратури постійно підтримується температура близько 18 градусів тепла плюс-мінус один градус при вологості повітря від 50 до 60 відсотків.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Завершується реставрація найстарішої слов"янської ікони (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути