Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2007 12:58

Знайдена картина ймовірно роботи Тараса Шевченка

Знайдена картина ймовірно роботи Тараса Шевченка
У Вінницькій області знайдена картина, яка можливо написана великим українським поетом і художником Тарасом Шевченком.

Картину виявив сільський вчитель з Вінницької області на горищі будинку, який дістався йому в спадок.

На полотні майже з фотографічною точністю зображений пейзаж невеликого міста ХIХ століття, а в нижньому лівому кутку стоїть підпис - "Шевченко Т". Картина написана аквареллю. Називається просто і без зайвої оригінальності - "Краєвид".

Зараз знахідка знаходиться в столичному Аукціонному будинку "Art Palace".

"Не дивлячись на явні втрати в шарі фарби, на картині було досить чітко видно підпис Шевченка. Тоді ми привезли роботу до Києва. У столиці учені провели спеціальні фізико-хімічні дослідження. Результати показали, що період створення картини - середина ХIХ століття, а підпис зроблений одночасно з нанесенням малюнка і графічно співпадає з еталонними зразками Тараса Шевченка", - розповів газеті експерт-мистецтвознавець галереї Аукціонного будинку Сергій Матвієнко.

Існує безліч думок відносно того, яке ж місто зображене на картині. Це може бути і південь, і схід України, і територія сучасної Росії.

У свою чергу в Національному музеї Т.Шевченко не дуже вірять, що знайдена картина є роботою Кобзаря. Хоча обґрунтованої оцінки вони не можуть дати, тому що поки що не бачили цієї картини.

Тим часом київські реставратори вже підтвердили, що картина належить пензлю Кобзаря. "Коли я вперше побачила картину, то дещо насторожилася. Адже вона була просто в жахливому стані. В ході реставрації, фізико-хімічних досліджень було встановлено, що матеріальна частина картини відноситься саме на той час, саме до середини ХIХ століття. Ми в першу чергу дивимося на старіння матеріалів, на те, як лежить фарба, в який момент міг бути поставлений підпис. Звичайно, ніхто не може із стовідсотковою впевненістю сказати, що це Шевченко. Це міг би підтвердити тільки Тарас Григорович. Але це точно не сучасна робота. Якщо є робота, яка виконана в такий час, коли доведено, що вона не вчорашньої давності і вона за стилістикою і темі співпадає з творчістю певного автора, то кожна людина в праві вважати, що ця робота справжня", - розповів реставратор вищої категорії Науково-дослідного реставраційного центру України Тетяна Бичко.

Для детальнішого дослідження "Краєвиду" українські експерти звернулися до колег з Санкт-Петербурга і США. Поки що спілкування ведеться на рівні телефонного режиму та Інтернету, але зарубіжні колеги пообіцяли незабаром прилетіти до України і допомогти в дослідженні.

Враховуючи, що твір представляє високу музейно-художню цінність, галерея Аукціонного будинку "Art Palace" звернеться до меценатів, з пропозицією знайти знахідці гідне місце в одному з провідних музеїв України. Колекціонерам картина буде запропонована у разі відсутності інтересу з боку меценатів. Обов"язковою умовою передачі в цьому випадку буде - щорічна демонстрація картини Т.Г. Шевченко впродовж місяця в одному з українських музеїв. Пропозиції про вивіз картини за рубіж не розглядаються, сказано в прес-релізі, розміщеному на сайті Аукціонного будинку "Art Palace", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Знайдена картина ймовірно роботи Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути