Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 11:59

Спецтема: Арабські революції

ЗМІ: Протести в Єгипті організовано за підтримки США

ЗМІ: Протести в Єгипті організовано за підтримки США

За протестами в Єгипті стоять американці, стверджує британське видання Daily Telegraph на основі отриманої її джерелами інформації.

За цими даними, протягом трьох останніх років влада США таємно підтримувала головних активістів, організаторів нинішніх подій в Єгипті і допомагала їм планувати бунт. При цьому весь цей час публічно підтримувала президента Єгипту Хосні Мубарака, називаючи його своїм головним союзником на Близькому Сході. Однак секретні записки, надіслані 3 роки тому американськими дипломатами з Каїра до Вашингтона, свідчать про протилежне.

Наприклад, авторство однієї з них, датованої 30 грудня 2008 року, належить послу США в Єгипті Маргарет Скобі. Під Новий рік посол повідомила Державному департаменту США, що група єгипетських активістів вже розробила секретний план зміни діючого режиму перед президентськими виборами, який намічені на вересень 2011 року. У записці під грифом ''таємно " американський дипломат також нагадала начальству, що той же активіст вже відвідував Сполучені Штати. За підтримки посольства США в Каїрі молодий дисидент відвідав саміт активістів у Нью-Йорку, який був організований американським урядом. Одночасно США зробили все необхідне для того, щоб приховати його справжнє ім'я та прізвище від спецслужб Єгипту. Дипломати прямо просили Вашингтон тримати ім'я цієї людини в секреті, інакше, як вони писали, на батьківщині його чекає арешт і тортури.

Однак, як пише Daily Telegraph, цього тижня спецслужби його все одно вирахували і заарештували. За деякими даними, його дійсно три дні катували. Про таємну підтримки, яку США надавали бунтарям в Єгипті, йдеться і в записках, опублікованих відомим сайтом WikiLeaks. Всі ці записки датовані 2008 і 2009 роками. Американські дипломати в своїх листах до центру повідомляють, що вони регулярно зустрічаються з єгипетськими активістами і називають їх своїм найбільш надійним джерелом у країні з усіх питань, що стосуються порушень прав людини в Єгипті.

За матеріалами: Вести

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: Протести в Єгипті організовано за підтримки США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути