Ексклюзиви
середа, 25 жовтня 2023 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Жителі Сибіру воюють в лавах ЗСУ проти Росії

Жителі Сибіру воюють в лавах ЗСУ проти Росії
Боєць Сибірського батальйону з Бурятії / Bloomberg

Стаття у виданні Bloomberg

ЗСУ сформували батальйон солдатів, який повністю складається з громадян Росії, які хочуть боротися проти вторгнення в Україну Володимира Путіна.

Батальйон "Сибір" об'єднав десятки росіян та представників етнічних меншин РФ, які приїздили через треті країни, оскільки хотіли приєднатися до ЗСУ. На відміну від добровольців, таких як легіон "Свобода Росії", які заявили про підтримку України, ці солдати - частина регулярної української армії і очікують, що дуже скоро їх відправлять у бій.

Якути та буряти в лавах ЗСУ кажуть, що хочуть незалежності від Росії, та розглядають перемогу України у війні як крок до цієї мети

Серед них є якути та буряти, представники величезних східно-сибірських регіонів Росії, які заявили, що хочуть незалежності від Росії та розглядають перемогу України у війні як крок до цієї мети.

"Якщо люди хочуть воювати за Україну, за наші кордони, за крах цього російсько-радянського режиму, чому б і ні? Це їхній вибір, і він показує, що не всі росіяни підтримують Путіна", - каже "Батя", їхній український інструктор і командир.

Україна афішувала існування батальйону, коли війна вступає в свій 21-й місяць, а на сході та півдні країни точаться запеклі бої. Російські війська, які атакують Авдіївку, несуть "катастрофічні втрати", каже президент Володимир Зеленський. Минулого тижня Путін заявив журналістам, що багатомісячний контрнаступ України з повернення окупованих територій "повністю провалився", і що Росія перейшла до "активної оборони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Тисячі росіян приєдналися до спорадичних протестів у містах по всій Росії після початку вторгнення, хоча масштабні репресії швидко придушили будь-який спротив війні в 143-мільйонній країні. Відомі критики Путіна ув'язнені або втекли з РФ, коли Кремль розв'язав найжорстокішу хвилю репресій за кілька десятиліть. Це змусило багатьох противників вторгнення замовкнути, хоча опитування громадської думки також показали широку підтримку війни серед простих росіян.

Українські чиновники заявили, що очікують залучити більше громадян Росії, особливо представників національних меншин, до участі у війні проти Путіна. Особи в батальйоні "Сибір" пройшли ретельні перевірки безпеки, щоб переконатися, що вони прихильники України, а потім підписали військові контракти та прийняли армійські позивні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

"Нам потрібно знищити кремлівський режим", - каже 29-річний якут із позивним "Варган", який зізнався, що не мав військового досвіду до того, як відправився за тисячі кілометрів із сибірського міста Іркутськ, щоб приєднатися до української армії.

Чоловік, який походить із Якутії, яка багата на алмази, додає: "Хочу, щоб Якутія була вільною демократичною державою. Це дуже багата країна, але люди там такі бідні. Процвітають лише державні чиновники, які служать Путіну".

Росіянин вступив у ЗСУ, "щоб боротися зі злочинами, скоєними моєю країною"

Росіянин з Московської області з позивним "Ганді" заявив, що покинув Росію незабаром після вторгнення в лютому 2022 року і поїхав в Україну через Польщу, "щоб боротися зі злочинами, скоєними моєю країною". Він вибрав позивний, пов'язаний з лідером індійських пацифістів, бо виступає проти насильства, але "я маю право захищати життя інших людей", - каже він.

"Я відчував, що як росіянин відповідальний за це", - сказав 41-річний чоловік, додавши, що його батьки та деякі інші члени родини в Росії - прихильники Путіна.

"Розумію, що мене можуть убити в першому ж бою, але для мене набагато страшніше відчувати себе співучасником зла, яке йде з моєї країни", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Росія - це імперія, яка "має розвалитися", щоб люди в різних частинах найбільшої країни світу могли "самі визначати, як їм жити", - каже Мартін, 29-річний інженер із Москви, який працював у сфері ІТ до приїзду в Україну влітку. За його словами, його родина не знає, де він, "заради їхньої власної безпеки".

Усі учасники батальйону, чисельністю 60 осіб, є добровольцями, і жоден із них не набраний з числа російських військовополонених, сказав представник української армії. ЗСУ планують пришвидшити перевірку минулого людей, яка може тривати до року, щоб заохотити ще більше росіян вступати до їхніх лав.

"З ними комфортно працювати. Вони відповідальні та добре тренуються", - каже 36-річний інструктор "Батя".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Жителі Сибіру воюють в лавах ЗСУ проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути