Ексклюзиви
субота, 30 травня 2020 12:40

Зеленський пропонує посилити покарання за ухилення від строкової служби

Зеленський пропонує посилити покарання за ухилення від строкової служби
Зеленський ініціює посилення покарання за ухилення від армії. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський пропонує збільшити штрафи за ухиляння від військової служби.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" Зеленський 28 травня вніс до Верховної Ради, повідомляє прес-служба президента.

Як зазначається, документом пропонується удосконалити засади адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку зможе тягти за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн), тоді як чинна редакція Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає за це штраф у розмірі від п'яти до семи НМДГ (від 85 до 199 грн). При цьому за повторне його вчинення протягом року зможе загрожувати штраф у 50-100 НМДГ (850-1700 грн) замість 10-15 НМДГ (тобто 170-255 грн).

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, за пропозицією президента, тягнутиме накладення штрафу на громадян від ста до двохсот НМДГ (від 1700 до 3400 грн) і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот НМДГ (від 3400 до 5100 грн), а повторне – від двохсот до трьохсот НМДГ (від 3400 до 5100 грн) на громадян і від трьохсот до п'ятисот НМДГ (від 5100 грн до 8500 грн) на посадових осіб. На сьогодні ці штрафи не перевищують 5100 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На городі викопали останки 4 бійців, загиблих під час Другої світової війни

Водночас, з Кодексу про адмінправопорушення виключено ряд статей, зокрема щодо неявки на виклик у військовий комісаріат, неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць, і прийняття на роботу військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку.

До Кримінального кодексу глава держави пропонує внести зміни, згідно з якими ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років (нині стаття 336 передбачає, що за ухилення від призову за мобілізацією громадяни позбавляються волі на строк від двох до п'яти років).

В Україні на час дії карантинних обмежень військкомати призупинили черговий призов на строкову службу.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський пропонує посилити покарання за ухилення від строкової служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути