вівторок, 14 січня 2020 15:38

Збільшили майже вдвічі експорт агропродукції за кордон, але це не покращить життя українців

Збільшили майже вдвічі експорт агропродукції за кордон, але це не покращить життя українців
Андрій Новак: в Україні розвивається сектор послуг, ІТ-технологій, будівництво та фармацевтика росте високими темпами. Фото: БІЗНЕС журнал

Аграрний сектор України за останні кілька років збільшує експорт до Європейського Союзу. Зможемо підвищувати його і надалі. Для цього потрібна зважена політика керівництва України та залучення іноземних інвестиції в аграрне виробництво. Це позитивно вплине на показник ВВП держави. Проте є ризик, що станемо повністю аграрною країною. Такі держави не можуть забезпечити високий рівень життя населення.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з економіки Андрій Новак.

Міністерство агрополітики інформує, що за рік Україна збільшила експорт сільськогосподарської продукції до ЄС на 41%. За рахунок чого нам вдалося це?

- Це відбулось завдяки нашим найголовнішим експортним позиціям в аграрному секторі. А саме мова йде про зерно, фасовану олію та курятину. Саме за цими позиціями Україна найбільше підвищила показник експорту до Європейського Союзу. Це у свою чергу стало можливим після того, як ЄС збільшив квоти на постачання цієї продукції для нашої держави.

Наскільки це вплине на українську економіку?

- Це позитивний результат. Добре впливає на загальну динаміку росту ВВП країни. Але прямого зв'язку з рівнем життя пересічних українців немає. Досі більша половина вітчизняної економіки перебуває у тіні. Найбільша частка цієї тіні полягає саме у використанні офшорних схем. Ними користуються і великі аграрні холдинги, що уникнути податків. Тому з одного боку спостерігаємо рекордну урожайність, підвищення експорту в сільськогосподарській сфері, але це ніяк не покращить добробут громадян. Рівень життя українців і далі лишається найнижчим у Європі. Аграрна економіка завжди є відсталою. Може забезпечити тільки низький рівень життя населення. На жаль, Україна все більше наближається до статусу аграрної держави. У структурі експорту більше 40 відсотків займає сільськогосподарський сектор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд держмайна виставив на продаж дев'ять заводів

Як можемо змінити цю ситуацію?

- Треба робити акцент на промисловість. Проводити повторну індустріалізацію країни з урахуванням сучасних технологічних тенденцій. Для цього потребуємо податкових, інвестиційних умов, які має створити уряд. Коли це станеться, будемо спостерігати прилив коштів у промисловість, що дозволить їй зробити стрімкий ривок.

Збільшення експорту сільськогосподарської продукції на 41% за рік це наш максимум? Що треба зробити, щоб збільшувати його і надалі?

- Україна збільшила свій відсоток експорту до Європи, бо ЄС почав менше купувати сільськогосподарську продукцію у далеких країн. Наприклад, раніше європейці імпортувати аграрну продукцію з Аргентини, інших країн латинської Америки, Африки. Очевидно, Євросоюз обрав стратегію на поступове зменшення імпорту з далеку. Тому звернули пильну увагу на Україну. Проте 41 відсоток збільшення експорту - це не найбільший наш рекорд. Постачання на Близький Схід за минулий рік збільшилось на 70 відсотків.

Скільки експортували до ЄС, поки не почала діяти зона вільної торгівлі 1 січня 2016 року?

- За ці кілька років наш аграрний експорт збільшився у більше ніж два рази. Україна стала третьою країною, що продає сільгосппродукцію у Європу. Попереду тільки Бразилія та США. Якщо динаміка буде схожою найближчі кілька років, зможемо обігнати Бразилію і вийти на друге місце після Америки.

Які ще позитиви дає зона вільної торгівлі?

- Для нас відкрився насичений та конкурентний ринок ЄС. Це - важливо. Якщо квоти на експорт для України і далі будуть збільшувати, зможемо підвищувати свій відсоток експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 2021 року зміняться правила в'їзду в ЄС для українців

Відкриття ринку землі може якось вплинути на показники експорту?

- Особливо ні. Адже мова йде тільки про зміну форми власності. Більшість великих аграрних холдингів мають довготривалу оренду землі. Навряд кинуться купляти наділи. До того ж ринок землі буде не повністю вільний. Збережуть обмеження на купівлю для іноземців. Також буде встановлена максимальна норма, якою може володіти одна особа. Проте припинення мораторію може стати каталізатором та підживити інвестиційний інтерес до аграрного сектору України.

Аграрний сектор - основна галузь української економіки? На які ще варто робити акцент?

- Промисловість поки виробляє більше внутрішнього валового продукту. Але зараз за останній рік рентабельність цієї сфери впала майже на 7 відсотків. Проте в Україні розвивається сектор послуг, ІТ-технологій, будівництво та фармацевтика росте високими темпами. Якщо ніяких суттєвих змін не станеться, ці галузі і далі будуть посилюватись.

Україні увійшла в трійку найбільших експортерів сільськогосподарської продукції до ЄС за минулий рік. З листопада 2018 року по жовтень 2019 продали у Європу товарів на суму 7,3 млрд євро. Більше тільки США - 12,3 млрд та Бразилія - 11,7 млрд євро. Про це свідчать дані щомісячного моніторингового звіту Єврокомісії про стан торгівлі агропродукцією.

За рік Україна збільшила експорт на 41% або 2,1 млрд євро в грошовому еквіваленті. За січень-вересень 2019 року агроекспорт становив 15,78 млрд доларів, що на 21,5% або 2,8 млрд доларів більше, ніж за аналогічний період 2018 року, повідомлює Міністерство аграрної політики. За підсумками третього кварталу 2019 року Україна експортувала рекордні 39,80 млн тонн зернових, що на 44% більше торішнього показника за аналогічний період.

Зараз ви читаєте новину «Збільшили майже вдвічі експорт агропродукції за кордон, але це не покращить життя українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути