неділя, 30 травня 2010 13:56

Заяви про позаблоковий статус Україні порожні - експерт

Заяви про позаблоковий статус Україні порожні - експерт

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що Україна не готова забезпечувати свій позаблоковий статус.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Важливо зрозуміти, що фраза "питання щодо членства в НАТО знімається з порядку денного" насправді не є ніякою сенсацією. Питання про членство в НАТО на порядку денному ще ніколи не стояло для України. Тому власне і знімати нема чого. Стояло питання про приєднання до Плану дій стосовно підготовки до членства. Сьогодні це річна національна програма. Але мова йде про інше. Що ідея членства України в НАТО деструктивно впливає на ефективність зовнішньої політики", - вважає експерт.

"Я думаю, тут шановний Костянтин Іванович випереджає події. Тому що для цього треба спочатку внести тим структурам, які відповідають за основи зовнішньої політики, зміни у законодавство. Це парламент, а потім уже міняти зовнішньополітичний курс на практиці. Ясно, що це буде зроблено найближчим часом. Очікується рішення РНБО стосовно затвердження проекту основ зовнішньої і внутрішньої політики, в якій буде закріплено позаблоковий статус України де-юре. Ясно, що такі фрази зараз свідчить про те що будуть внесені зміни у стратегію нацбезпеки і в інші важливі стратегічні документи, воєнну доктрину", - наголосив Чалий.

Він також висловив сподівання на те, що річна національна програма підготовки до членства в альянсі не буде згортатися нинішньою владою.

"Якщо курс на євроінтеграцію, що було підтверджено міністром, зберігається, то безпеку у Європі забезпечує саме НАТО. Якщо ми від цього відмовляємось, то ми ставимо під сумнів нашу усю базу співробітництва. Тепер уже не інтеграції, а саме співробітництва. Якщо ми відмовляємося від декларації бажання найскорішого членства у альянсі, то це нормальна позиція. Але якщо ми говоримо про згортання програми, то це буде деструктивна позиція. Тому що річна нацпрограма з підготовки до членства в НАТО на 80% визначає реформування України. Реформування і підвищення стандартів, реформування сектору безпеки, боротьбу з корупцією, підвищення обороноздатності, питання, взагалі, громадянського суспільства, і навіть проведення демократично виборів. Якщо влада від цього відмовляється, то це інші питання. Але поки що, сподіваюсь, до цього не дійде", - зазначив він.

На питання наскільки це може вплинути на співробітництво між північноатлантичним блоком та Україною Чалий зазначив:

"Ще раз наголошую, сьогодні у нас є річна національна програма підготовки до членства. Звичайно, ці документи співробітництва можуть коригуватися. Не хотілося б щоб вони коригувались у бік згортання по саме розвитку демократії. А сама заява про позаблоковий статус, який буде закріплено - сьогодні вона пуста. Вона не наповнена другою частиною фрази. Міністр мусив би сказати, що перше - питання членства не стоїться на порядку денному, а друге, що ми виділяємо в 3 рази більше коштів на оборону країни, ми забезпечуємо, замість НАТО, перенавчання наших офіцерів, які звільняються у зв'язку з скороченням армії, що ми беремо на себе утилізацію надлишкових боєприпасів, які становлять загрозу людям на складах. От тобі б ця фраза була абсолютно доповнена. А так заява яка буде підхоплена ЗМІ, але яка мало що пояснює для розуміння ситуації", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Заяви про позаблоковий статус Україні порожні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути