неділя, 20 травня 2007 17:15

Західні ЗМІ оцінюють самарський саміт Росія-ЄС як ляпас Путіну

Західні ЗМІ називають самарський саміт Росія-ЄС провальним і таким, що поглибив протиріччя між Росією та Заходом. Європейські видання вважають головним підсумком зустрічі лише "колючий обмін думками". Американські - вітають солідарність європейців в їх бажанні захистити Польщу, Литву і Естонію від Росії.

The Washington Post вважає, що "європейці під Самарою дали Путіну необхідний урок". У редакторській колонці під заголовком "Ляпас панові Путіну" наголошується, що "Путін явно сподівався, що ЄС, головним чином Німеччина і Франція, покарає Польщу, Естонію і Литву за спричинення незручностей Росії. Натомість західні лідери об"єдналися на саміті проти задираки Росії".

The New York Times критикує дії російської міліції, яка не дала вилетіти до Самари лідерам опозиційних російських рухів, зокрема Гарі Каспарову та Едуардові Лімонову. "Затримання явно підсилили ступінь холодності на зустрічі в Самарі Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і іншими лідерами Євросоюзу", - відзначає газета.

The Daily Telegraph також коментує не власне результати саміту в Самарі, а його канву. Сьогоднішня стаття заглавлена "Євросоюз повинен зрозуміти - Путін не демократ". Це слова з інтерв"ю, яке дав напередодні газеті лідер "Об"єднаного громадянського фронту" Гарі Каспаров. Коментуючи слова Путіна про затримання Гарі Каспарова, британці відзначають, що "президент виглядав роздратованим і агресивним". Газета далі ставить в заслугу європейцям, що "Марш незгодних" в Самарі відбувся. Нагадаємо, що в п"ятницю уряд Німеччини заступився за опозиціонерів, закликавши російську владу дозволити провести ходу, а через декілька годин стало відомо, що міська влада Самари несподівано дала дозвіл на марш 18 травня в центрі міста. На завершення статті The Daily Telegraph називає головну, на її думку, причину зриву саміту Самари: "Москва сподівалася, що керівництво ЄС переконає Польщу, Естонію і Литву пом"якшити свої позиції і відмовитися від блокування нової угоди про партнерство і співробітництво між ЄС і Росією". Проте цього не сталося. Під час саміту в Самарі європейські лідери ясно дали зрозуміти, що в економічних і політичних конфліктах повністю підтримують нових членів ЄС.

The Guardian відзначилась статтею "Путін розлютив Захід, заборонивши протести опозиції". "Росія послала ясний сигнал зневаги і виклику Заходу, заарештувавши вчора провідних політиків-опозиціонерів, а також західних журналістів, які не зуміли вилетіти з Москви на саміт під Самарою", - відзначає газета. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу адресував президентові критичні слова про те, що "Росія - європейська країна, а значить, критично важливо забезпечити пошану до принципів і цінностей, які розділяють європейські країни". Російський же президент у відповідь, як пише газета, "перевів стрілки", вказавши на практику затримань і арештів учасників демонстрацій в Європі. Газету також дратує те, що Путін назвав Каспарова і його колег "маргіналами".

Публікації в німецьких газетах більш стримані, але повні песимізму відносно розвитку відносин Росії і ЄС. Головний висновок більшості публікацій - саміт в Самарі виконав своє головне завдання - сприяв поверненню ЄС і Росії на шлях прагматичної співпраці. Berliner Morgenpost проте пише про кризу у відносинах між Заходом і Росією. "Росія при Путіні перестала бути бажаним партнером. Путінська Росія скоріше конкурент і противник, а не друг", - вважає газета. Mцrkische Allgemeine Zeitung оцінює роль на саміті канцлера ФРН Ангели Меркель, яка, на думку журналістів, справилася з непростим завданням: "З одного боку, пом"якшила напруженість у відносинах з Росією, з іншого, виконуючи обов"язки голови Європейського союзу, представляла інтереси ЄС", повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Західні ЗМІ оцінюють самарський саміт Росія-ЄС як ляпас Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути