Ексклюзиви
середа, 20 червня 2018 17:26

Заморозка активів Газпрому в Англії: РФ не може змиритися з поразкою

Заморозка активів Газпрому в Англії: РФ не може змиритися з поразкою
Геннадій Рябцев: ситуація сама по собі унікальна. Не пам'ятаю, щоб після рішення будь-якого міжнародного арбітражу були якісь подальші судові процеси. Фото: Comments.UA

Рішення лондонського суду концентрується на тому, що Газпрому заборонили щось робити з замороженими активами. Тобто росіяни не можуть їх продати, передати в чиюсь власність або управління. Поки ще не йдеться про примусове стягнення. Ця процедура заборонена апеляційним судом Швеції. Доки він триває, Нафтогаз не може здійснювати примусове стягнення боргів.

Пояснює в коментарі для Gazeta.ua експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

"Ця ситуація сама по собі унікальна. Не пам'ятаю, щоб після рішення будь-якого міжнародного арбітражу були якісь подальші судові процеси. Вирок Стокгольмського арбітражу є остаточним і оскарженню не підлягає. Це було прописано в двосторонньому контракті. Але росіяни знайшли спосіб. Вони оскаржують процедуру прийняття рішення. Але це не пострадянські судді. Будь-яка можливість впливу чи тиску на них виключена. Тож якщо апеляційний суд має сумніви щодо правильності винесення рішення, отже росіяни надали дійсно переконливі докази. Але коли саме буде остаточне рішення - невідомо. Такі процеси є досить довготривалими. Тому якісь примусові стягнення боргу зараз неможливі. Поки можна просто заморозити певні активи, що, власне, Нафтогаз і зробив", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нафтогазі пояснили, скільки грошей заборгував Газпром українцям

Скоріш за все сторони домовляться напряму, вважає експерт.

"Якщо суд Швеції винесе позитивне для нас рішення, тобто ніяких обмежень щодо виконання вироку Стокгольмського арбітражу не буде, навряд реально буде примусове стягнення. Це питання скоріш за все буде врегульоване в позасудовому порядку", - зауважує Геннадій Рябцев.

Згідно з рішенням суду, Газпром протягом двох діб після отримання рішення має надати Нафтогазу список усіх своїх активів вартістю понад 50 тис. доларів, розташованих в Англії або Уельсі.

"Росіяни повинні це зробити. Рішення суду є обов'язковим. В іншому випадку репутація Газпрому сильно постраждає. Конфлікт між Газпромом і Нафтогазом триватиме ще довго. Далі має бути розгляд чергового позову російської сторони щодо дострокового припинення контрактів", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про помилку Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі

На думку енергетика, для Газпрому рішення Стокгольмського арбітражу насамперед є політичним.

"Він ніколи не сплачував такі великі суми. Це принципове питання. У всьому світі ця компанія асоціюється з керівництвом Російської Федерації. Будь-яке рішення не на їх користь буде означати програш. І колишні військові, які реально зараз керують Газпромом, не можуть змиритися з цим", - додає експерт.

Комерційний суд Лондона дозволив заморозити активи Газпрому на території Великої Британії за клопотанням НАК "Нафтогаз".
У Нафтогазі наголосили, що це необхідно для забезпечення рішення Стокгольмського арбітражу. За яким російська компанія має виплатити українській стороні 2,6 млрд доларів. Раніше апеляційний суд шведського округу Свеа призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу у програній газовій справі Газпрому з Нафтогазом.

Зараз ви читаєте новину «Заморозка активів Газпрому в Англії: РФ не може змиритися з поразкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути