четвер, 29 грудня 2022 21:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Жахає окупантів до смерті: топ української зброї, якою ЗСУ нищать росіян
6

За останні кілька років Україна прогресувала у виробництві власного озброєння. Її аналогами цікавляться і в інших країнах світу.

Після 24 лютого захисники використовують для боротьби з російськими окупантами усі можливі види зброї. Зокрема, вагомий внесок у майбутню премогу вносять і вітзизняні зразки.

Заводи виготовляють нову зброю, а також модернізують вживану техніку. У рамках державного оборонного замовлення майже 60% сучасного українського озброєння створюють приватні підприємства.

На початку повномасштабного вторгнення Росії ЗСУ майже не мали в розпорядженні сучасних Himars, Javelin, NLAW, Bayraktar. Однак українські "Стугни", "Нептуни", "Вільхи", "Буревії" та інші добряче дали "по зубах" загарбникам.

Gazeta.ua підготувала ТОП-5 зброї українського виробництва, яка допомагає військовим захищати державу від російських окупантів.

"НЕПТУН" І КРАХ "МОСКВИ"

Протикорабельний комплекс "Нептун" розроблений державним київським конструкторським бюро "Луч". У складі комплексу кілька машин, зокрема, пускові й транспортні, та рухомий командний пункт.

Сама ракета може вражати цілі на дистанції до 280 км. Зараз її активно застосовують для ударів по кораблях Росії у Чорному морі.

Автор: АрміяІnform
  Український береговий мобільний ракетний комплекс з протикорабельними ракетами Р-360 "Нептун"
Український береговий мобільний ракетний комплекс з протикорабельними ракетами Р-360 "Нептун"

Його розробку розпочали 2015 року. На озброєння у ЗСУ протикорабельний комплекс прийняли 2020-го.

"Нептун" - це п'ята ракета після американської Harpoon, французької Exocet, ізраїльської Gabriel і радянської П-15 "Терміт", яка має на своєму рахунку затоплені кораблі в бою", – сказав експерт з питань флоту Максим Паламарчук у коментарі виданню "Фокус".

Основні характеристики:

- дальність стрільби – від 7 до 280 км;

- маса ракети – 870 кг;

- маса бойової частини – 150 кг;

- швидкість польоту – 900 км/год;

- готовність до стрільби – 15 хв.

Російська пропаганда активно насміхалася та компрометувала "Нептун", а 13 квітня від удару його ракет затонув флагман російського флоту – ракетний крейсер "Москва". Внаслідок обстрілу Росія втратила 16 крилатих ракет.

САУ "БОГДАНА"

Перша самохідна артилерійська установка з натовським калібром 155 мм "Богдана" виготовлена на підприємстві КрАЗ. Як шасі використовується КрАЗ-63221.

Установка існує в єдиному екземплярі, однак це не заважає українським військовим активно використовувати її у боротьбі з ворогом. Її почали розробляти 2018 року. У січні перед початком повномасштабної війни проводили попередні вогневі випробування САУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такої турботи я не зустрічав у цивільному житті" – хто з зірок і політиків одягнув військову форму

Автор: Defense Express
  Перша українська САУ "Богдана"
Перша українська САУ "Богдана"

Крім того вона має автоматизовану систему наведення та систему автоматичної подачі боєприпасів на шість снарядів. Управління можна здійснювати як із кабіни установки, так і ззовні. У цій САУ використані стволи українського виробництва.

Основні характеристики:

- дальність стрільби – 42 км фугасним снарядом і 50 км реактивним;

- калібр – 155 мм;

- максимальна швидкість – 80 км/год по шосе;

- запас ходу – 800 км по трасі;

- обслуговування – п′ятеро осіб;

- скорострільність – чотири-шість пострілів за хвилину;

- кількість снарядів – 20.

"Богдана" відіграла ключову роль у звільненні острова Зміїний від російських окупантів. САУ працювала по ворожих об'єктах протягом 10 днів разом з артилерією. Пострілом з "Богдани" вдалося знищити російський ЗРГК "Панцир".

"Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам і виробникам української самохідної гаубиці "Богдана", яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження", – зазначив наприкінці червня Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

"ГРІМ-2"

Український багатофункціональний ракетний комплекс "Грім-2" є розробкою конструкторського бюро "Південне" на основі твердопаливної балістичної ракети. Він може застосовувати оперативно-тактичні, зенітні та протикорабельні ракети.

Комплекс призначений для збиття ворожих ракет, робить непередбачувані "стрибки", ухиляючись від протиракет противника. Бойова частина може бути виконана за моноблочною або касетною схемою.

Автор: Defense Express
  "Грім-2" з дальністю до 500 км могла б знищити російські аеродроми та "Іскандери"
"Грім-2" з дальністю до 500 км могла б знищити російські аеродроми та "Іскандери"

Ракета для використання з ОТРК "Грім" розроблена за універсальними характеристиками. Вона може вражати наземні й морські малорухомі чи стаціонарні цілі.

Основні характеристики:

- маса бойової частини ракети – 480 кг;

- загальна маса ракети – 3 т;

- радіус дії – від 50 до 500 км;

- площа ураження при використанні осколково-фугасного заряду – понад 10 тис. кв. м,

- площа ураження касетного заряду – 2–3 га.

Під час ракетного обстрілу Одеси 26 червня ОК "Південь" повідомили, що ворожі ракети збив український оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім", а сили ППО при цьому не застосовували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженець Тищенко, ганьба Мінкульту і Ломаченко з попами РПЦ: у які зашквари цьогоріч вляпалися політики і зірки

За словами речника командування Повітряних сил України Юрія Ігната, якби українська армія мала на озброєнні "Грім-2" і 1000 ракет до них, то "жодних бойових дій не було б".

"Цими комплексами з ракетами 500-кілометрової дальності можна було б діставати аж до Москви. Можна було б накрити всі їхні аеродроми, звідки вони били авіацією або "Іскандерами". Але чомусь ця програма не фінансувалася роками", – розповів Ігнат у коментарі "5 каналу".

"ОЧІ" АРТИЛЕРІЇ PD-2

Ukrspecsystems PD-2 – український багатоцільовий безпілотник, призначений для ведення повітряної розвідки та бойового застосування. БПлА може нести бомбове навантаження вагою до 3 кг.

Після початку російської збройної агресії проти України 2014 року зʼявилася критична потреба у дронах, зокрема для розвідки. Однак волонтерські організації стикнулися з небажанням іноземних виробників постачати свої безпілотники.

У співпраці з компанією Ukrspecsystems було розроблено безпілотний авіаційний комплекс PD-1 для потреб ЗСУ. 2020-го виробник створив модернізований БПлА PD-2 зі збільшеним корисним навантаженням, дальністю зв'язку та іншими вдосконаленнями.

Автор: Ukrspecsystems
  PD-2 може оснащуватися системою вертикального зльоту, а також модулем доставки вантажу
PD-2 може оснащуватися системою вертикального зльоту, а також модулем доставки вантажу

Українські захисники використовують безпілотник для коригування роботи артилерії. Управління можна здійснювати одночасно двома безпілотниками. PD-2 мають оптичну станцію з гіростабілізованою платформою, підвіс з кількома камерами й тепловізором, вбудовані датчики положення та спеціальне програмне забезпечення. БПлА дозволяє проводити спостереження на висоті до кількох тисяч метрів у будь який час доби.

Основні характеристики:

- максимальна швидкість – 140 км/год.;

- крейсерська швидкість – 100 км/год.;

- тривалість польоту – 12 год.;

- вантажопідйомність – до 19 кг;

- радіус дії – 200 км.

Бійці зазначають, що ЗСУ потрібні такі системи, адже безпілотник PD-2 – це легкий і хороший розвідник. Директор фонду "Повернись живим" Тарас Чмут називає комплекс "головними очима" української артилерії, пишуть у виданні "Фокус".

"БУРЕВІЙ"

Реактивна система залпового вогню "Буревій" – одна з новинок українського військово-промислового комплексу. Її розробив Шепетівський ремонтний завод для заміни радянських систем "Ураган".

Перші вогневі випробування провели вже в листопаді 2020 року. "Буревій" має калібр 220 мм і здатна стріляти такими ж ракетами, що й "Ураган". Але українська система має низку переваг – сучасне чеське шасі Tatra T815-7, цифрову систему управління вогнем і обмін інформацією на полі бою.

Автор: АрміяІnform
  Реактивна система залпового вогню "Буревій"
Реактивна система залпового вогню "Буревій"

"Буревій" дозволяє застосовувати одразу два типи снарядів – радянські з дальністю стрільби до 35 км і снаряди "Тайфун-2" від КБ "Південне" з дальністю стрільби до 65 км.

Основні характеристики:

- калібр – 220 мм;

- дальність стрільби – 35 км або 65 км при використанні ракет "Тайфун";

- кількість напрямних – 16;

Систему активно застосовують в обороні держави від російської армії. Машина має більшу стабільність, ніж "Ураган", що допомогло покращити точність ударів.

"Наші головні цілі − ворожа техніка. Також ми прикриваємо піхоту, коли йде контрнаступ або коли зі сторони противника є прорив − швидко відпрацьовуємо по ворогу",− розповів старший механік-водій інформаційному агентству "Вчасно".

Зараз ви читаєте новину «Жахає окупантів до смерті: топ української зброї, якою ЗСУ нищать росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути