четвер, 27 серпня 2009 11:44

Забувши про Україну, Медведєв привітав Молдову

Забувши про Україну, Медведєв привітав Молдову

Президент Росії Дмитро Медведєв направив привітання президентові Молдови Володимиру Вороніну з нагоди Дня незалежності Республіки.

У посланні, яке розповсюдила прес-служба Кремля, йдеться: "Останніми роками спільними зусиллями нам вдалося налагодити поступальний розвиток російсько-молдовських відносин. Готові до подальшого поглиблення стратегічного партнерства на всіх напрямках, зміцнення дружби і взаєморозуміння, що існують між нашими народами, на благо Росії та Молдови".

"Користуючись можливістю, хотів би також привітати Вас з 65-ою річницею звільнення Молдови від фашистських загарбників, що відзначалася цими днями. Ця дата священна для наших країн. Ясско-кишинівська операція 1944 року - яскраве історичне свідоцтво самопожертвування і наших міцних братських зв"язків. Віддаємо дань пам"яті всім, хто здійснив цей подвиг заради свободи і процвітання майбутніх поколінь", - пише російський президент.

Нагадаємо, 27 серпня 1991 року Парламент Республіки Молдова прийняв Декларацію про незалежність, послідувавши прикладу прибалтійських країн, Грузії, Вірменії та України. Через декілька годин після ухвалення документу незалежність Молдови визнала Румунія.

У грудні 1991 року, після підписання Біловезьких угод і розпаду СРСР, нова держава - Республіка Молдова - була визнана декількома десятками держав, зокрема США, Туреччиною, Францією, Німеччиною, а потім Росією, Україною та іншими країнами новоутвореної Співдружності незалежних держав (СНД).

Офіційний Кишинів увійшов до СНД пізніше. У 1992 році Республіку Молдова прийняли в ООН, а потім в НБСЄ (ОБСЄ), Раду Європи, Організацію чорноморського економічного співробітництва, СОТ.

В день святкування річниці проголошення незалежності Республіки Молдова патріотичні організації проводять урочистий молебень, присвячений пам"яті жертв придністровського конфлікту.

На центральній площі Кишинева покладаються квіти до пам"ятника молдовському політикові 15 століття і, як вважається, найвидатнішому історичному діячеві в історії Молдови - Штефану чел Марі (молд. Stefan cel Mare) - і Меморіалу військової слави. На площі Великих Національних зборів проходить урочистий мітинг, присвячений Дню незалежності Республіки Молдова.

Після закінчення мітингу і офіційної частини святкування на молдован та гостей столиці чекають різні культурно-патріотичні та розважальні заходи.

Як писала раніше Gazeta.ua, вперше Президент РФ не направив офіційного привітання Президентові України з нагоди 18-ої річниці Незалежності України.

Зокрема, прес-аташе Посольства РФ в Україні Володимир Євгененко заявив, що про таке привітання йому нічого не відомо. Підтвердив інформацію про відсутність офіційного привітання російського Президента з нагоди Дня Незалежності України і черговий по Управлінню прес-служби та інформації Президента РФ, який сказав, що "якщо тексту привітання немає на офіційному сайті Президента РФ, то значить, його немає".

На питання, чому Дмитро Медведєв "забув" привітати Україну з Днем Незалежності, експертам порадили звернутися з письмовим запитом до прес-секретаря російського Президента.

За матеріалами Росбалт.RU, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Забувши про Україну, Медведєв привітав Молдову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути