пʼятниця, 31 серпня 2007 11:13

За звільнення заручників Сеул заплатив талібам мільйони

На тлі інформації про звільнення викрадених талібами південнокорейських громадян у ЗМІ з"явилися повідомлення про те, що Сеул заплатив солідний викуп, хоча обидві сторони заперечують це. "Я говорив із високопоставленим афганським чиновником, який, хоч і не назвав суму, але сказав, що гроші були виплачені, що південнокорейці заплатили руху "Талібан" готівкою", - цитує слова кореспондента арабського телеканалу "Аль Джазіра" Алана Фішера газета "Чосон ільбо". За його словами, ходять чутки про суму близько 20 мільйонів фунтів.

Газета також наводить слова неназваного іноземного дипломата в Сеулі, який стверджує, що південнокорейський уряд виділив $70 млн на звільнення своїх громадян перед початком переговорів, проте точну сума викупу він назвати не зміг.

Представники руху "Талібан" заперечують отримання грошей. Сеул також спростовує чутки про викуп.

Прес-секретар президента Республіки Кореї Чон Хо Сон раніше заявив, що таліби звільнили південнокорейських заручників у обмін на обіцянку Сеула вивести свій військовий контингент у складі близько 200 чоловік із Афганістану до кінця року й заборонити своїм громадянам місіонерську діяльність на його території.

Він додав, що організація, яка відправила волонтерів до Афганістану, нестиме відповідальність за те, що трапилося, і повинна буде відшкодувати пов"язані зі звільненням грошові витрати.

У відповідь на те церква, що організувала цю поїздку, вже висловила готовність покрити медичні і транспортні витрати.

Таліби 19 липня захопили автобус із 23 громадянами Південної Кореї, що прибули до Афганістану з гуманітарною місією. Бойовики зажадали вивести з Афганістану південнокорейський військовий контингент і звільнити з в"язниць їх соратників. Через деякий час вони стратили двох громадян Південної Кореї та заявили, що вб"ють інших, якщо їхні вимоги не будуть виконані. Пізніше бойовики як "жест доброї волі" звільнили двох тяжкохворих заручниць.

Після прямих переговорів з представниками Сеула 28 серпня таліби погодилися відпустити всіх викрадених. Протягом двох днів 19 заручників було передано співробітникам Міжнародного комітету Червоного Хреста в Афганістані, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «За звільнення заручників Сеул заплатив талібам мільйони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути