четвер, 09 вересня 2010 12:53

За підроблені довідки про медогляд каратимуть

За підроблені довідки про медогляд каратимуть
Медики вважають, що найчастіше медогляд проводиться формально - люди просто беруть довідки зі штампами "Здоровий".  

Стимулювати населення проходити медогляди передбачається різними способами.

"Наприклад, люди, які не пройшли диспансеризацію, не зможуть брати участь у програмі реімбурсації, розробленої Міністерством охорони здоров"я. Ця програма передбачає часткову компенсацію коштів, витрачених на медикаменти вітчизняного виробництва, перелік яких буде встановлено міністерством", - розповів заступник голови громадської ради при Мінздоров"я Андрій Гук.

"Гроші за медикаменти планується повертати або за місцем роботи, або у вигляді податкових пільг, а за фальшиві довідки будуть введені окремі санкції", - зазначив він.

"Якщо у пацієнта буде виявлено хронічне захворювання, не визначена у довідці про диспансеризації, лікар і пацієнт будуть нести рівну відповідальність за підробку документів", - додав Гук.

Введення каральних санкцій раніше пропонував і екс-міністр охорони здоров"я Василь Князевич: "Законодавчо обмежити можливості тих, хто не пройшов медогляд, у страхуванні, кредитуванні, при прийомі на роботу і навчання".

Медики називають плани МОЗ нереальними.

"У більшої частини населення немає трудових зобов"язань щодо проходження медогляду, як це було в СРСР. В демократичній країні зобов"язати людей проходити диспансеризацію буде вкрай складно. Це можливо лише за допомогою впровадження інституту сімейного лікаря, який буде рекомендувати своїм пацієнтам пройти медогляд. Але в Україні інститут сімейного лікаря ще дуже слабо розвинений ", - заявив завідувач відділенням анестезіології Київської міської клінічної лікарні N3, кандидат медичних наук Роман Федосюк.

Варто відзначити, раніше Міносвіти прийняла рішення запровадити обов"язкове обстеження здоров"я школярів.

"На сьогоднішньому засіданні Кабмін прийняв постанову про повернення обов"язкового медогляду дітей в середній школі", - сказав міністр освіти і науки України Дмитро Табачник 27 серпня.

Так, за словами міністра, відповідну постанову уряду передбачає обов"язкове проходження медогляду в школах для учнів 1-9 класів у першому півріччі і впровадження його в якості обов"язкового для учнів старших класів з другого півріччя.

Як повідомляла Gazeta.ua вчора Міністерство охорони здоров"я оприлюднило наказ про введення обов"язкового щорічного медичного огляду населення.

Інтерфакс-Україна, КоммерсантЪ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «За підроблені довідки про медогляд каратимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути