четвер, 09 вересня 2010 11:06

Кабмін виділить 6 млрд грн на обов"язковий щорічний медогляд

Кабмін виділить 6 млрд грн на обов"язковий щорічний медогляд

Міністерство охорони здоров"я оприлюднило наказ про введення обов"язкового щорічного медичного огляду громадян. Таким чином в МОЗ розраховують отримати повне уявлення про стан здоров"я населення.

Оприлюднений наказ про диспансеризацію населення є одним із заходів державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги до 2011 року, схваленої Верховною Радою 22 січня.

Диспансеризація буде полягати в проходженні громадянами щорічного медичного огляду з проведенням лабораторного обстеження для своєчасного виявлення захворювань. Передбачається, що дільничний лікар буде планувати медогляди всіх громадян, що проживають на території обслуговування поліклініки, і вести персоніфікований облік тих, хто пройшов диспансеризацію.

У рамках медогляду обов"язковими будуть вимірювання росту, ваги, артеріального тиску, перевірка гостроти слуху та зору, аналіз крові і сечі, рентген грудної клітки, мамографія та ультразвукове обстеження простати для чоловіків. Результати досліджень будуть записуватися в спеціальну анкету, розроблену Міністерством охорони здоров"я.

Зараз диспансеризацію або профогляди проходять діти в дошкільних установах, школярі, студенти, співробітники шкідливого виробництва, а також вагітні та чорнобильці. Але в МОЗ вважають, що найчастіше вона проводиться формально - люди просто беруть довідки зі штампами "Здоровий", не знаючи стану свого здоров"я.

Як повідомила заступник директора департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ Зоя Крушинська, за допомогою загальної диспансеризації відомство розраховує отримати реальну картину про стан здоров"я українців: "Медогляди будуть проводитися серед всіх вікових груп. В областях планується створити виїзні бригади, які будуть проводити диспансеризацію жителів сіл" .

За словами Крушинської, зараз наказ проходить реєстрацію в Мінюсті, після чого набуде чинності.

"За попередніми підрахунками всеукраїнська диспансеризація обійдеться приблизно в 6 млрд грн. Після того, як ця цифра буде узгоджена в Кабміні, розпочнеться реалізація програми", - додала Крушинська, відзначивши, що диспансеризацію населення можна чекати вже в 2011 році.

Раніше повідомлялося, що Міносвіти планує провести обстеження стану фізичного здоров"я школярів. Як повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник, це пов"язано зі збільшенням нещасних випадків на уроках фізкультури.

КоммерсантЪ-Україна .

Зараз ви читаєте новину «Кабмін виділить 6 млрд грн на обов"язковий щорічний медогляд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути