вівторок, 12 червня 2007 13:42

За що в Росії отримують найвищу державну премію

Лауреатів премій оголосили на спеціальній церемонії 5 червня. Вручати премії в області науки і технологій, літератури і мистецтва, а також за видатні досягнення в області гуманітарної діяльності буде Володимир Путін.

Одним з лауреатів є Олександр Солженіцин. 88-річний письменник, Нобелівський лауреат отримає премію за "видатні досягнення в області гуманітарної діяльності". Раніше Солженіцин відмовився номінуватися на Держпремію, коли його збиралися відзначити за "Архіпелаг ГУЛАГ" - не побажав "збирати шану" на стражданнях мільйонів. Цього разу Олександр Ісаєвич погодився прийняти нагороду.

Вищої оцінки праці удостоєні Юрій Гуляєв і Владислав Пустовойт за фундаментальні і прикладні дослідження зі створення акустоелектроніки і акустооптики. Акустооптичний спектрометр, створений по їх кресленнях, дістався до Марса і довів існування води на Червоній планеті.

Лауреатами стали Сергій Ковальов, Ігор Спаський, а також президент Державного Російського центру атомного суднобудування Давид Пашаєв. Вони удостоєні премії за розробку, створення і розвиток трьох поколінь атомних підводних ракетоносців. У їхньому числі і найбільший в світі атомний підводний човен "Акула". Ще одна премія в області науки і технологій 2006 року присуджена Олександру Коновалову за розробку наукових основ і прикладних проблем високотехнологічної мікронейрохірургії і впровадження в клінічну практику сучасних методів лікування захворювань мозку. Цього року одна з премій в області науки і технологій присуджена за розробки із закритої тематики, і ім"я її лауреата не підлягає оголошенню.

Три премії присуджуються в області літератури і мистецтва. Лауреатами першої стали генеральний директор Державного фонду кінофільмів РФ Микола Бородачев, перший заступник генерального директора того ж Державного фонду Владимир Дмитриев, а також головний фахівець Ірина Васіна за видатний внесок в збереження і розвиток світового кіномистецтва, відтворення і пропаганду кращих зразків вітчизняного і світового кінематографа. Друга премія присуджена співачці Ользі Бородіній за внесок у світове музичне мистецтво, що виразився у видатній виконавській майстерності і створенні епічних образів. Третя премія в області літератури і мистецтва привласнена балерині Світлані Захарової за талановите втілення сценічних образів, розвиток великих традицій російського балету.

Державні премії є вищим визнанням заслуг діячів науки і культури перед суспільством і державою. Ця головна російська премія, установлена в 1992 році, стала офіційною спадкоємицею Державної премії РРФСР. Лауреат Держпремії отримує грошову винагороду, диплом і почесний знак. Минулого року розмір Держпремії склав 5 млн. рублів, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «За що в Росії отримують найвищу державну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути