Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2011 22:14

Wikileaks: бойовик "Аль-Каїди", якого підозрюють у вибухах готелю і двох церков, працював на британців

Wikileaks: бойовик "Аль-Каїди", якого підозрюють у вибухах готелю і двох церков, працював на британців

Підозрюваний бойовик "Аль-Каїди" Аділа Хаді аль Джазайрі бін Хамлілі, якого підозрюють у вибуху готелю і двох церков у Пакистані в 2002 році, працював на британську розвідку МІ-6, стверджується в документах, оприлюднених сайтом Wikileaks.

Завдяки сайту Джуліана Ассанжа, секретні матеріали стали відомі британській газеті Guaradian. У їх числі, як вказує газета, є особиста справа передбачуваного Хамлілі, що зберігалася в американському таборі Гуантанамо на Кубі, де містився підозрюваний.

У паперах Хамлілі називають "організатором, кур'єром, викрадачем і найманим вбивцею" Аль-Каїди". У них же йдеться, що американські слідчі знали про його роботу на британську розвідку.

Хамлілі перебував у Гуантанамо з 2003 по 2010 роки; потім за вказівкою президента США Барака Обами його відправили на батьківщину, в Алжир.

Незважаючи на звинувачення, Хамлілі так і не постав перед судом. На даний момент невідомо, чи знаходиться він в Алжирі на волі чи під вартою.

Припущення про зв'язок Хамлілі з МІ-6 з'явилися одночасно з матеріалами, опублікованими іншою британською газетою, Daily Telegraph, в яких Лондон називають одним з центрів світової терористичної мережі.

У матеріалах, теж отриманих від Wikileaks, стверджується, що мечеть в районі Фінсбері-парк на півночі Лондона служить притулком ісламських екстремістів.

У минулі вихідні сайт Джуліана Ассанжа оприлюднив документи щодо 759 ув'язнених у таборі Гуантанамо.

У них містяться непідтверджені відомості про ядерну зброю, заховану "Аль-Каїдою" десь в Європі, яке бойовики обіцяють підірвати в разі, якщо Усаму бен Ладена зловлять, а також подробиці того, як таліби намагалися завербувати працівників лондонського аеропорту Хітору.

Хамлілі заарештували в Пакистані в червні 2003 року і перевезли в центр тимчасового утримання Баграм в Афганістані, де його допитували співробітники ЦРУ.

Мабуть, слідчим ЦРУ стало відомо, що Хамлілі був інформатором МІ-6, а також з 2000 року працював на канадську розвідку. Але співробітники американського розвідувального управління стверджували, що він "приховував як від канадської, так і від британської розвідок важливу інформацію, яка становила загрозу США і їх союзникам в Афганістані та Пакистані".

Халід Шейх Мохаммед, який зізнався в організації нападів на США 9 вересня 2001 року, нібито розповів слідчим, що Хамлілі стояв за вибухом однієї з християнських церков в Ісламабаді в березні 2002 року, в результаті якого загинули п'ять чоловік.

Мохаммед також вказав на Хамлілі як на організатора нападу на іншу пакистанську церкву в грудні 2002 року, коли загинули троє дітей.

Існують і інші американські розвіддані, в яких стверджується, що Хамлілі, "ймовірно, брав участь" у нападі на готель "Шератон" в пакистанському місті Карачі у травні 2002 року, в якому загинули 11 французьких інженерів і двоє пакистанців.

Зараз ви читаєте новину «Wikileaks: бойовик "Аль-Каїди", якого підозрюють у вибухах готелю і двох церков, працював на британців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути