Морква - не тільки корисна для зору, але також здатна понизити ризик серцево-судинних захворювань і захистити від раку. Учені стверджують: вся справа в каротиноїдах - групі антиоксидантів, що містяться ще в гарбузі і солодкій картоплі.
Як пише The Telegraph, антиоксиданти можна знайти і в темно-зелених овочах. Ці сполуки допомагають в боротьбі з раком легенів. Експерти заявляють: їм вдалося виявити зв'язок між високим рівнем умісту антиоксидантів в крові і зниженням ризику смерті від серцевих захворювань і раку.
Хронічні захворювання на зразок хвороби серця і раку спровоковані кисневим пошкодженням ДНК, білків і жирів. Виявляється, каротиноїди, включаючи бета-каротин, альфа-каротин і лікопін, протидіють цьому збитку.
Нагадаємо, дослідження учених довели, що морква покращує роботу легенів у завзятих курців.
Вітамін Е і бета-каротин, на які багата морква, протидіють вільним радикалам, які утворюються в легенях при дії тютюну і деяких забруднюючих речовин, що містяться в повітрі.
Але не варто забувати, що бета-каротин і вітамін Е не можуть захистити курця від раку легенів і серцево-судинних захворювань.
Коментарі