четвер, 14 серпня 2008 17:15

Від яких хвороб врятує морква

Вживання моркви корисне при багатьох захворюваннях: інфаркті міокарда, стенокардії, атеросклерозі, калькульозному холециститі, нирковокам`яній хворобі, анемії, злоякісних пухлинах, обмінному поліартриті, розладі діяльності шлунково-кишкового тракту, зниженні лактації, глистовій інвазії (гострики), геморої, катарі верхніх дихальних шляхів, стоматиті.

У лікувальному харчуванні при цілому ряді захворювань віддається перевага натуральному продукту - коренеплодам або свіжому морквяному соку. Морква широко застосовується для лікування і профілактики нестачі вітаміну А, який виявляється в першу чергу зниженням гостроти зору, а також при закрепах, порушеннях мінерального обміну.

Протипоказання. Моркву не рекомендується вживати при запаленні тонкої кишки, загостренні виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки.

Лікування нежиті: морквяний сік капати в ніс 8-10-12 разів на день. При нежиті в народній медицині широко застосовується і суміш: свіжоприготований морквяний сік і рослинне масло (1:1) плюс декілька крапель часникового соку змішують і закопують в ніс кілька разів на день.

Добре зарекомендувала себе суміш морквяного соку з медом. Її застосовують для полоскання горла при ангіні, заздалегідь розбавивши кип`яченою водою. З морквяного соку з цукром варять сиропи, які добре допомагають при хворобах горла. Декілька коренеплодів моркви натерти на терці або пропустити через м`ясорубку, відтиснути сік. Свіжий сік перед вживанням змішати з медом або цукром за смаком. Приймати по 1 столовій ложці 4-5 разів на день при неприємних відчуттях в горлі і охриплості голосу.

Для лікування кашлю, полегшення відходу мокроти при бронхітах, ларингіті, трахеїтах, пневмонії народна медицина рекомендує застосовувати свіжовичавлений сік моркви з молоком (1:1) по 1 столовій ложці 5-6 разів на день або наполовину з медом по 1 чайній ложці 5-6 разів на день. Ці суміші особливо часто застосовуються в дитячій практиці.

Морквяний сік використовують для полоскання рота при запаленні ясен, стоматиті.

При інфаркті міокарда з перших днів призначають морквяний сік (як джерело каротину) по 100 мл 2-3 рази на день.

Чоловікам при статевому безсиллі також корисно пити морквяний сік з медом: 1 столова ложка до їжі 3-4 рази на день і приймати насіння, розтерте в порошок: по 1 г 3 рази на день.

Щоб понизити кислотність шлункового соку, необхідно нарізати 2 середніх морквини, залити 3 склянками води і кип`ятити доти пір, доки не залишиться 1,5 стакана рідини. Остудити, цим відваром залити 1 чайну ложку сирого льняного сім`я. Пити 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.

2 столових ложки насіння моркви кинути в 300 мл кип`ятку. Настоювати 12 годин. Приймати гарячим 3 рази на день при здутті живота (метеоризм).

Морквяний сік або морква, протерта з яблуками і медом, повинна бути в щоденному раціоні при будь-яких гепатитах.

Сок моркви, буряка (витримати 1-2 години перед вживанням) і огірка в співвідношенні 4:1:4, можна використовувати при захворюваннях печінки, жовчного міхура і передміхурової залози.

Для профілактики і лікування ожиріння, рекомендується їсти моркву з салатною капустою і журавлиною, оскільки в них міститься багато йоду.

1 столову ложку дрібнопорізаної висушеної моркви залити 300 мл крутого окропу і настоювати в термосі 6-8 годин. Процідити. Приймати по 100 мл 3 рази на день за 1 годину до їжі при нирковокам`яній хворобі.

Сік моркви, сік хрону, мед - по 1 склянці, сік 1 лимона. Ретельно перемішати дерев`яною лопаткою в емальованому посуді і злити в скляну тару. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 1 годину до їжі і через 2-3 години після їжі при гіпертонічній хворобі.

Важливо пам`ятати, що для того, щоб каротин засвоювався повністю, їсти морква або пити її сік потрібно разом з маслом (краще з шматочком вершкового, але можна і з рослинною олією), повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Від яких хвороб врятує морква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути