середа, 16 грудня 2009 11:18

В"язнів Гуатанамо перевезуть на утримання до США

В"язнів Гуатанамо перевезуть на утримання до США

Адміністрація президента США Барака Обами оголосила про свій намір перевести частину в"язнів Гуантанамо до в"язниці в штаті Іллінойс, повідомляє The Telegraph.

За словами офіційних осіб, уряд має намір викупити виправну колонію в містечку Томас, що на північному заході Іллінойсу. Колонія була побудована 2001 року, проте ніколи не використовувалась через нестачу фінансування. Завдяки відкриттю нової в"язниці роботу отримають 2-3 тисячі працівників. Для штату, де рівень безробіття сягає 11%, важливо отримати такий об"єкт.

Закриття суперечливого об"єкту в Гуатанамо - одна з головних передвиборних обіцянок нинішнього президента.

Очікується, що з Гуатанамо в Томас буде перевезено від 35 до 90 засуджених. В решті камер будуть утримуватися "звичайні" в"язні.

В даний момент в Гуатанамо відбувають покарання 211 засуджених. Більше половини адміністрація була готова передати іншим країнам, проте знайти "треті" держави, які б дали притулок в"язням, які в своїх рідних країнах зазнали б переслідувань, виявилось не легким завданням.

Намір Обами більшість американців спочатку зустріла вороже, побоюючись, що засуджені одразу ж почнуть налагоджувати зв"язки з навколишнім світом. Проте офіційні особи запевнили, що відвідувати в"язнів буде дозволено лише їхнім адвокатам і представникам "Червоного Хреста". Члени їхніх сімей і друзі такого права не матимуть.

Гуантанамо - в"язниця для особливо небезпечних злочинців, що розташована на військово-морській базі США в затоці Гуантанамо (Куба). З 2002 року в ній утримуються, затримані під час операцій в Афганістані й Іраку бойовики "Аль-Каїди" і всі ті, хто підозрюється в причетності до тероризму. В цілому цю в"язницю пройшли 775 іноземців-мусульман.

Переклад: Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «В"язнів Гуатанамо перевезуть на утримання до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути