Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2009 15:56

Угорщина погодилася прийняти одного з в"язнів Гуантанамо

Угорщина погодилася прийняти одного з в"язнів Гуантанамо
Уряд Угорщини схвалив угоду з США про прийом одного з в"язнів Гуантанамо, повідомив в четвер агентству МТІ що відповідальний за роботу цивільних спецслужб, міністр без портфеля Габор Юхас.

Президент США Барак Обама підписав розпорядження про закриття в"язниці на американській військовій базі в Гуантанамо на Кубі до кінця 2009 року. У вересні прем"єр-міністр Угорщини Гордон Байнаї офіційно заявив про те, що країна надасть притулок одному з її в"язнів.

Схвалена кабінетом міністрів угода створює відповідні юридичні рамки для того, щоб ув"язнений в"язниці Гуантанамо "у будь-який момент міг прибути до Угорщини", сказав Юхас. Міністр визнав потрібним уточнити, що "природно, в даний момент його поки немає в країні".

Як і інші країни Європи, що беруть участь в програмі реабілітації колишніх в"язнів Гуантанамо, "Угорщина не розкриватиме особу колишнього ув"язненого, час і місце його прибуття до країни, а також його майбутнє місце проживання в Угорщині", сказав міністр.

Угода передбачає також, що колишнього в"язня не "можна ні видати, ні передати якій-небудь третій країні", відзначив Юхас.

В"язниця Гуантанамо з"явилася в 2002 році на військово-морській базі, що безстроково орендується США в кубинській затоці Гуантанамо. В"язниця Гуантанамо - це табір для осіб, яких американська влада звинувачує в різних злочинах. Вашингтон в доповіді Комітету ООН проти тортур повідомляв, що в Гуантанамо утримуються під вартою близько 500 осіб. За твердженням США, всі вони є членами руху "Талібан" в Афганістані, міжнародній терористичній організації "Аль-Каїда" або угрупувань, що підтримують їх, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина погодилася прийняти одного з в"язнів Гуантанамо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути