пʼятниця, 23 квітня 2021 21:11

Волонтер: У Росії два шляхи – розпастися або стати сировинною базою для Китаю

Волонтер: У Росії два шляхи – розпастися або стати сировинною базою для Китаю
Михайло Макарук: "У Путіна світогляд "чьоткого пацана" 1990-х. Намагається нас пресувати заради поступок". Фото: Сергій Старостенко

Переміщення російських військ на українському кордоні – це показуха. Низький рівень життя росіян та падіння авторитету владу змушують Путіна з одного боку роздмухувати урапатріотичний угар у російському суспільстві, з іншого – провокувати паніку в Україні.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Спочатку Росія просто переганяла техніку. Перед Україною і так стояла велика кількість тактичних груп. Це фактор стримування, щоб розпорошити наші сили. InformNapalm виявив, що росіяни почали розгортати госпіталі та командні пункти. Це вже повноцінний шантаж. Стягнули все, що могли. Люди з того боку поребрика повідомляють, що зібрали контрактників з усієї армії. З далекосхідного округу перекидали у центральний. З центрального – в Україну. Значна кількість техніки переозброєна. Тривають демонстративні польоти вертольотів біля наших кордонів, навчання Південного військового округу літаків радіоелектронної розвідки і боротьби. Всі ці переміщення – гра м'язами. У Путіна світогляд "чьоткого пацана" 1990-х. Намагається нас пресувати заради поступок. Може вимагати добудувати "Північний потік-2", дати воду в Крим, забути про Навального, приєднати Білорусь або ж повернути Росію в G8. Головна мета Путіна – підняття рейтингу, який зараз дуже низький", – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відведення російських військ: треба слідкувати за справами Медведчука, щоб не було поступок



За словами волонтера, основна мета Росії – спровокувати паніку в Україні. І вона її досягла.

"Росія перетворилася на мілітаристичну державу. Рівень життя росіян набагато нижчий, ніж у нас – це доконаний факт. Потрібен патріотичний угар. Росіяни зациклені на таких датах, як 9 травня чи 22 червня. Маленька переможна війна – улюблений сценарій Путіна. Можуть бути спроби захопити Маріуполь або Чермалик. Коли Путін після Єльцина прийшов до влади – почалася друга Чеченська війна, тобто за незалежність Ічкерії. Наступний президентський термін – війна у Грузії. Ще один – окупація Криму і Донбасу. В Росії багато хто невдоволений Путіним. Старі еліти не змінюються. Настає пора, схожа на часи Горбачова, коли в ЦК КПРС були люди віком 70-80 років. Росія відходить на периферію. Вона вже не буде світовим центром прийняття рішень, як було до окупації Криму. У неї два шляхи – розпастися або стати сировинною базою для Китаю. Останнє вже відбувається", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Михайлом Макаруком читайте в журналі "Країна".

Росія відводить свої війська від кордонів України. Але не слід вважати, що загроза повномасштабного військового вторгнення минула. Вона не зникла і не зникне, поки в Кремлі сидить Путін, вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Зараз ви читаєте новину «Волонтер: У Росії два шляхи – розпастися або стати сировинною базою для Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути