понеділок, 07 червня 2021 15:04

"Вогняне кільце" сонячного затемнення: де і як спостерігати

10 червня жителі Землі зможуть спостерігати незвичайне астрономічне явище - кільцеве сонячне затемнення. Воно відбувається так само як і повне, але Місяць перебуває на більшій відстані від Землі. А тому не затуляє Сонце повністю, залишаючи "вогняне кільце" навколо себе.

Найкраще його буде видно з деяких частин Канади, Гренландії та Росії, пише Indian Express. Частково "вогняне кільце" зможуть побачити й жителі України. Спостерігати, як світило потроху ховається за тінню, можна буде з 11:12, а максимальна фаза затемнення очікується о 13:41 за київським часом і триватиме орієнтовно 1,5 год.

Спостерігаючи за Сонцем важливо захищати очі. Потрібні спеціальні світлофільтри астронома або зварювальника. Підійдуть також закопчене на вогні скло, рентгенівська чи фотоапаратна плівка. Тривале користування неспеціалізованою оптикою може призвести до пошкодження сітківки. Тому з біноклями, прицілами й телескопами під час спостережень за затемненням варто буди обережними.

Автор: ukrinform.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землю накриє потужна магнітна буря: коли чекати

Наступного разу сонячне затемнення відбудеться 4 грудня 2021 року, але на території України його не побачити. Повне затемнення можна буде спостерігати лише в Антарктиді, а часткове - на півдні Африки, в Австралії та Новій Зеландії.

Зараз ви читаєте новину «"Вогняне кільце" сонячного затемнення: де і як спостерігати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути