Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2021 08:10

Водохреще або Богоявлення: що потрібно і чого не можна робити 19 січня

Водохреще або Богоявлення: що потрібно і чого не можна робити 19 січня
Святу воду не можна набирати в брудний посуд і не можна зберігати в пластиці. Фото: Олег Баган

19 січня відзначають Водохреще або Богоявлення - одне із найдавніших християнських свят. Цим святом закінчується Різдвяно-новорічний цикл. В Україні Водохреща має свої звичаї і традиції.

Хрещення Господнє починають святкувати напередодні ввечері, 18 січня. У цей вечір люди проводять Водохресний святвечір, який також називають голодним Святвечором. У цей день прийнято постити і готувати останню за часом свят кутю. До слова, це єдиний пісний день, а потім до самого Великого посту можна буде їсти все.

Існує безліч традицій, обрядів і заборон, пов'язаних із цим днем. Наприклад, що 18 і 19 січня вся вода набуває цілющих властивостей. За віруваннями, вона може зцілювати, заряджати позитивною енергією та позбавляти негативу. Тому на Водохреще заведено святити воду й занурюватися в ополонку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Освячену на Водохреще воду не порочили купанням" - дослідник

Люди, які планують купання на Водохреще, за традицією заздалегідь йдуть до річки чи іншої водойми і прорубують лід. Як правило, у формі хреста. Після того, як священик освячує воду, читаючи над нею молитви, люди набирають і п'ють її, купаються. Священник опускає в спеціальну ополонку хрест, тим самим освячує воду. Ополонка називається Йордан, а вода в ній – велика Агіаса, що означає велика святиня.

Не можна пірнати в ополонку не помолившись. У храмі потрібно прочитати Тропар. А потім перед тим, як зануритися у воду, перехреститися, вимовити "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа" – і тільки потім пірнати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відзначають Водохресний святвечір

Святу воду не можна набирати в брудний посуд і не можна зберігати в пластику. Святити воду на Водохреще можна не тільки біля річки, а й у церкві. Традиційно люди ходять до церкви вранці 19 січня і набирають воду з церковного колодязя. Щоб бути красивими та рум'яними, жінки обов'язково милися святою водою. Щоб нещастя обходили сім'ю стороною, йорданською водою збризкують будинок.

Не можна важко працювати на Водохреще. Забороняється: в'язати, шити, прибирати, а особливо сувора заборона торкається прання. Згідно прикметам, не можна прати, щоб не осквернити воду. Вода в річці стає освяченою та позбавляється від нечисті, а пранням можна все зіпсувати. Цей день слід присвятити очищенню душі від гріхів. Не можна лаятися, пліткувати, обмовляти та скаржитися. Також на Хрещення не можна влаштовувати бурхливі застілля і пишні гуляння, водохресний піст вважається суворим. На Хрещення не можна давати гроші в борг. Краще нічого не виносити з дому й не роздавати. Інакше весь рік житимете в бідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як на Водохреще наворожити собі судженого: 9 способів

У ПЦУ заявили, що обмивання в ополонці на Водохреще не призводить до духовного очищення і не змиває гріхів. Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає і, як стверджують дослідники, в українського народу воно не мало поширення.

Зараз ви читаєте новину «Водохреще або Богоявлення: що потрібно і чого не можна робити 19 січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути