неділя, 19 вересня 2010 10:50

Влада не займається структурною перебудовою економіки - експерт

Влада не займається структурною перебудовою економіки - експерт

Останні 10 років наша влада не вирішує корінних проблем нашої економіки і не займається її структурною перебудовою. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив економіст Віктор Лисицький.

"Інші країни обирали ті види діяльності, у яких вони мають конкурентні переваги. Наприклад, у Індії у 80-ті роки прем"єр-міністр Раджив Ганді сфокусувався на розробці програмного забезпечення для США. Він розумів: якщо людина непогано володіє англійською, нехай сідає і пише програмне забезпечення, працює на американський ринок. У Японії після атомних бомбардувань було лише два ресурси: море і самі японці. Вони не мали можливості розвивати промисловість, тому що там не було ні вугілля, ні залізної руди. Тоді японці розгорнули швидке будівництво транспортного флоту. Надавали кредити суднобудівним заводам на 8-10 років під 5,5% річних. Через деякий час вони отримали величезний флот, а тоді вже почали розвідувати поклади у океані. Після цього зайнялися машинобудуванням. Тепер Тойот у Києві, певно, кілька десятків тисяч. Я вже не рахую Сузукі і Муцубісі", - сказав економіст.

Він також навів приклад США, де побудована потужна система підтримки фермерів. Тепер Сполучені Штати стали найбільшим у світі експортером зерна і сої.

"Вони "имели ввиду" вимоги ВТО, захищали і підтримували свого фермера. В Україні ж нічого не робиться, хоча ми маємо величезні ресурси - і море, і чорноземи, і поклади корисних копалин. Ніхто не займається укріпленням конкурентоспроможності нашої економіки. А потім жаліються, що у нас немає грошей на пенсії пенсіонерам, на охорону здоров"я. У нас ВВП на кожного українця у 2,5 рази менше, ніж у Польщі, хоча це також країна колишнього соцтабору. І в 1989 році цей показник на душу населення у нас був однаковим", - обурюється Лисицький.

Зараз ви читаєте новину «Влада не займається структурною перебудовою економіки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути