середа, 26 серпня 2009 08:43

Визнання Абхазії та Південної Осетії вилізло Росії боком

Визнання Абхазії та Південної Осетії вилізло Росії боком

26 серпня виповнюється рівно рік з тієї миті, як Росія офіційно визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії. За рік визнання двох самопроголошених республік принесло Москві в основному військову вигоду і одночасно обернулося низкою політичних проблем, пише "Время новостей". Наприклад, від Росії почали відвертатися деякі сусіди, а сепаратисти на Кавказі сприйняли те, що сталося, як прецедент.

Головний для Росії підсумок п"ятиденної війни - те, що замість російських миротворців в республіках з"явилися постійні військові контингенти, вважає видання. Раніше в Південній Осетії знаходилося 500 "блакитних касок", в Абхазії - до 2 тис. Тепер Москві дозволено тримати на військових базах в кожній з республік по 3,8 тис. осіб. В Абхазії також знаходяться російські прикордонники.

Подібний "буфер", на думку російських стратегів, необхідний на випадок вступу Грузії до НАТО. Втім, кордони з дійсними членами Північноатлантичного альянсу - Норвегією, Естонією, Латвією, Литвою і США - найбезпечніші кордони Росії і без всяких "буферних" конструкцій.

Крім того, в самій Грузії Росія не домоглася усунення адміністрації Михайла Саакашвілі. Керівництво країни продовжує орієнтуватися на вступ до НАТО і союзу із західними країнами.

В умовному плюсі у Росії - явне зростання національної самосвідомості, викликане "маленькою звитяжною війною". Виросла і самовпевненість російської еліти. Зовнішня політика РФ активізувалася у Вірменії, Азербайджані, в Центральній Азії і навіть в Туреччині.

В той же час визнання Абхазії та Південної Осетії нашкодило зовнішній політиці. Остаточно закривши кордони невизнаних республік з Грузією, Росія блокувала сполучення з союзною Вірменією. Шлях до Росії через Азербайджан для Вірменії недоступний через карабахський конфлікт, і країні довелося розвивати контакти з Туреччиною. Якщо в результаті буде відкрито заблокований вірмено-турецький кордон, це означатиме геополітичний розворот Вірменії.

Азербайджан також був стривожений визнанням Абхазії та Південної Осетії, оскільки у нього є проблема з власними сепаратистами в Карабаху.

Відносний плюс для Росії - вона продемонструвала силу жителям власного нестабільного Північного Кавказу. В той же час визнання права на самовизначення двох колишніх провінцій Грузії негайно пожвавило сепаратистські настрої в регіоні.

У самих Південній Осетії та Абхазії, за яких Росія тепер відповідає, виявилося немало внутрішніх проблем. Особливо скандальна ситуація в Південній Осетії: весь рік російські офіційні особи говорили про проблеми з післявоєнним відновленням. Росія обіцяє виділити Південній Осетії 25 млрд рублів, але реально Мінфін не поспішає переказувати кошти, побоюючись, що їх розкрадуть, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Визнання Абхазії та Південної Осетії вилізло Росії боком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути