понеділок, 10 серпня 2009 11:38

В Грузії стануть святковими всі дні виступів проти Російської імперії

В Грузії стануть святковими всі дні виступів проти Російської імперії

Всі дати виступу грузинських князів проти Російської імперії за всю історію стосунків між двома країнами мають бути зафіксовані як державні свята, - з такою ініціативою виступає депутат парламенту Грузії від пропрезидентської більшості Нугзар Циклаурі.

"Війна між Грузією і Росією почалася багато століть тому, з того дня, коли Росії удалося скасувати грузинську державність", - заявив Циклаурі журналістам.

На засіданні парламенту минулого тижня, присвяченому річниці початку серпневої війни, він представив історичну довідку по виступах грузинських князів проти Російської імперії.

"Тим, хто передбачає поразку Грузії, ми всі повинні заявити, що є частиною цієї великої, історичної боротьби", - заявив Циклаурі.

Він заявив, що грузинська громадськість має бути ознайомлена із з цими датами і подіями, і вони повинні святкуватися в країні, "аби всі знали, що рух протистояння ніколи не припинявся".

Спікер парламенту Грузії Давід Бакрадзе, підтримавши ініціативу, пообіцяв звернутися до президента для визначення форми святкування пам"ятних дат.

"Дуже важливо, аби сторінки історії, які приховувалися впродовж російської, а потім і радянської імперій, були винесені на поверхню і всім тим людям, які впродовж останніх двох століть боролися за незалежність Грузії, надали гідну шану. Тому я звернуся до президента з тим, аби була придумана форма, в якій ми відзначатимемо ці дні і вшануємо пам"ять всіх тих людей, які боролися за свободу Грузії", - заявив Бакрадзе.

Одночасно він відзначив, що необов"язково, аби ці дні були оголошені неробочими.

Один з лідерів пропрезидентської більшості Зураб Мелікишвілі заявив, що "до тих пір, поки останній російський солдат стоятиме на грузинській землі, Росія буде ворогом Грузії".

Голова парламентського комітету з освіти, науки та культури Габашвілі заявив, що "Росія ніколи не зможе перемогти Грузію".

За його словами, "світ бачив великих завойовників, таких як Помпей, Тамерлан, Шах-Абаз та інші, з якими керівництву Росії не зрівнятися".

"Росія - один з епізодів, який зникне і забере з собою тимчасові утворення – незалежні Абхазію і Південну Осетію, оскільки зникли Імеретинська губернія, Батумський округ, як зникли всі інші тимчасові утворення, і залишилася єдина, нероздільна, сильна Грузія", - заявив Габашвілі, закликаючи політичні сили країни до об"єднання.


ТСН
Зараз ви читаєте новину «В Грузії стануть святковими всі дні виступів проти Російської імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути