Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2009 16:49

Медведєву не соромно за початок війни з Грузією

Медведєву не соромно за початок війни з Грузією
Президент РФ Дмитро Медведєв переконаний, що Росія діяла правильно і ефективно під час операції з примусу Грузії до миру в серпні 2008 року. За його словами, рішення про початок таких операцій приймає президент. "Це відповідальність однієї людини", - заявив Медведєв в бесіді з авторами документального фільму "В серпні 2008-го...", який виходить в ефір в перші роковини початку бойових дій на Кавказі.

Президент Росії відзначив, що рішення про початок військової операції врятувало тисячі людських життів в Південній Осетії та Абхазії і зрештою привело до відновлення миру на Кавказі. За визнанням глави російської держави, за прийняті тоді рішення йому не соромно.

"Повертаючись до тієї ночі (ніч з 7 на 8 серпня, час початку військової операції) - це непросто - але я вважаю, що в цілому країна поступила в той період відповідально і порядно", - заявив Медведєв. За його словами, це був дуже важливий період для Росії, яка поступила чесно.

Президент також розповів, що Москва до останнього моменту розраховували на те, що Тбілісі не зробить фатальних помилок. "На жаль, ми помилилися", - констатував він. За словами Медведєва, Російській Федерації довелося прийняти жорсткі заходи у відповідь.

Під час розмови президент зізнався, що приймати рішення про початок бойової операції для нього було непросто. "У мене досі, звичайно, перед очима стоїть цілий набір вражень того періоду, мої розмови по телефону з міністром оборони, який мені докладав поточну ситуацію і послідовність наших рішень, відповідей на ту потворну агресію, яка була здійснена в ніч з 7-го на 8 серпня 2008 року", - зізнався він.

За словами Медведєва, у рішення про початок бойової операції не було альтернатив, але "розвиток подій відбувався по найважчому, по найбільш, можливо, скорботному сценарію".

Під час кавказького конфлікту в серпні 2008 року Росія виступила проти Грузії - на стороні Південної Осетії та Абхазії і визнала їхню незалежність. Згідно з юрисдикцією Грузії, ці території входять в її склад, Тбілісі вважає їх окупованими і називає агресором Росію. Напередодні перших роковин конфлікту сторони озвучили низку гучних звинувачень на адресу один одного.

Світова спільнота заявляє, що підтримує територіальну цілісність Грузії. Проблема Південної Осетії та Абхазії - одне з найскладніших питань в зовнішній політиці Росії, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Медведєву не соромно за початок війни з Грузією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути